Ajan tasalla -blogi – Upsista, syyslukukausi meni jo!

Vuosi lähenee loppuaan ja on aika hiljentyä jouluun. Näin aikuisena usein tuntuu, että niin sanottu joulumieli on joka joulu hieman hakusessa. Voihan olla, etten edes ole varsinaisesti mikään jouluihminen vaikka joulunajasta muuten tykkäänkin. Parasta joulussa ovat perhe, läheiset, yhdessäolo, vapaapäivät ja tietysti ruoka. Juuri tällä hetkellä olen harmikseni kuitenkin kovassa flunssassa, ajatus ei kulje, mikään ei maistu ja joulun valmistelutkin jääneet vähille. Flunssan vuoksi joulufiiliksen löytäminen on entistäkin tiukemmassa, mutta joulu tulee joka tapauksessa. Ja hyvä niin!

Nyt on hyvä hetki rauhoittua muistelemaan mennyttä syyslukukautta. Siinä onkin muistelemista, sillä niin paljon on taas ollut tapahtumia. Syksy on ollut todella hektinen ja usein viikon ainoa vapaapäivä on ollut sunnuntai. Lauantaille on sattunut useita koulutuksia ja seminaareja, joista ei ole halunnut jäädä pois. Joulun aika on hyvä tilaisuus vetää henkeä ja levätä kunnolla, sillä uusi vuosi alkaa aina tiukasti aikataulutetulla hankeraporttityöllä ja heti kohta sen jälkeen käynnistyykin jo uuden lukuvuoden suunnittelu. Siinä välissä tehdään myös opistoselvitystyötä yhdessä Kivalo-opiston ja lähikuntien kanssa.

mielenterveyden ea-koulutus

Elokuussa, ennen varsinaisen opetuskauden alkua, järjestimme opettajille perinteisen ensiapukoulutuksen ja uutuutena myös mielenterveyden ensiapukoulutuksen. Mielenterveyden ensiapukoulutukseen osallistui opettajia Tornion lisäksi myös Rovaniemeltä, Pellosta, Keminmaasta ja Kemistä. Erityisesti EA1-koulutukseen toivoisin opettajiemme osallistuvan aktiivisemmin, sillä ensiaputaidot ovat tärkeimpiä kansalaistaitoja. Itse asiassa vähintään EA1-taidot pitäisi olla työhönottovaatimuksena, niin tärkeänä taitona sitä pidän. Ensi syksynä tarjoamme jälleen ensiapukoulutuksia ja silloin odotan suurempaa osallistujamäärää. Pystyn jo keväällä informoimaan ajankohtaa, jotta mahdollisimman moni saa sovitettua koulutuksen aikatauluunsa.

Elokuussa vietimme ensimmäisten aikuisten taiteen perusopetuksen opiskelijoiden valmistujaisjuhlaa. Oli puheiden, muistelujen, kukkien ja kiitosten aika. Mukava ja lämminhenkinen tilaisuus, jota vieläkin ilolla muistelen.

ATPO_valmistuneetValmistuneet opiskelijat vasemmalta Markku Rauma, Aimo Eronen, Salme Hökkä, Maria Silvast, Pirjo Hämäläinen, Terttu Hökkä-Karlsson, Eeva Keränen, Mari Verronen. Opettajat Lenita Rundgren ja Tuula Seppänen.

Elokuun lopulla Satu Roos koulutti meitä tietoverkkojen välityksellä tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Koulutus kuuluu Opetushallituksen rahoittamaan Meänmaan verkko-opisto -hankkeeseen. Samoihin aikoihin aloitti toimintansa myös uusi Elämänlaatulautakunta, johon myös kansalaisopisto kuuluu yhdessä kirjaston, museon, kulttuuritoimiston sekä nuoriso- ja liikuntatoimien kanssa. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Hannu Alatalo.

Syyskuussa olimme mukana kaksipäiväisillä Seniorimessuilla elämystehdas Lapparilla. Olimme mukana myös toteuttamassa Liikuntahässäkkä-perhetapahtumaa yhdessä liikunta- ja nuorisotoimen sekä Perheiden Talon kanssa. Osallistuimme myös ETAPPI17-tapahtumaan, johon oli kutsuttu koulutuksen järjestäjiä ja työelämän edustajia eri puolilta Lappia. Syyskuun lopulla järjestimme opistotalolla Taiteen perusopetuksen teemapäivän ”Missä mennään taiteen perusopetus?” ja kysymyksiimme uudesta opetussuunnitelmasta oli vastaamassa Eija Kauppinen Opetushallituksesta.

Lokakuussa olen kirjoittanut pari juttua eri julkaisuihin. Lounais-Lapin kolumnissa kysyn Onko pakko innostua? mielessäni mistään innostumattomat ihmiset, jotka heikentävät pessimistisyydellään koko työyhteisön ilmapiiriä. Valitettavaan ilmiöön törmätään varmasti monessa työyhteisössä. Kolumnin voi lukea tästä linkistä https://www.lapinkansa.fi/lounaislappi/onko-pakko-innostua-200436221/ Jatkan Lounais-Lapin kolumnistina myös ensi vuonna. Kansalaisopistojen liiton hallituksen jäsenet kirjoittavat vuorollaan blogia ja minun vuorollani kirjoitin muutoksista ja mahdollisuuksista http://kansalaisopistojenliitto.fi/blog/blogi-muutoksella-annetaan-mahdollisuus-paremmalle-tulevaisuudelle/

Vuoden aikuisopiskelijan valinta ja palkitseminen on aina yksi syksVuoden aikuisopiskelijatyn helmistä. Palkittavat opiskelijat ovat todella iloisia ja kiitollisia huomionosoituksesta ja palkitsemistilaisuudet ovat huolella järjestettyjä. Tänä vuonna palkitsemistilaisuus järjestettiin Peräpohjolan opistolla Noste-messujen yhteydessä. Vuoden 2017 aikuisopiskelijat ovat Matti Pajunen Tornion kansalaisopistosta ja Marja Ylijoutsijärvi Peräpohjolan opistosta. Onnea heille molemmille. Mainittakoon, että Matti on opiskellut opistossamme venäjän kieltä jo yli 30 vuotta!

Lokakuussa järjestimme opettajille tekijänoikeuksia koskevan koulutuksen, joka pidettiin hotelli Merihovissa Kemissä. Aihe on todella tärkeä ja aina keskusteluttaa mm. se mitä saa tehdä/julkaista ja mitä ei, mitä julkaisun yhteydessä pitää ottaa huomioon yms. Kouluttajana toimi Kopioston Juha Kallanranta. Viestinnän ammattilainen Minttu Vilander koulutti meitä viestintään ja markkinointiin liittyvissä asioissa. Koulutus järjestettiin opistotalolla ja se kuuluu osana OPH:n rahoittamaa laatu- ja kehittämishanketta. Tärkeää asiaa koko henkilöstölle, osa paikan päällä ja osa etänä.

Marraskuun yksi isoimpia ja merkittävämpiä tapahtumia oli kansalaisopistojen Kaamosseminaari, jonka järjestelyissä olimme aktiivisesti mukana, sillä seminaari järjestettiin Hotelli Parkissa Torniossa. Järjestelyissä oli todella paljon työtä, mutta se kaikki kannatti, sillä kaksipäiväinen seminaari onnistui erittäin hyvin ja ohjelmasta tykättiin. Hyvä niin, sillä olimme pitkään suunnitelleet seminaariohjelmaa yhdessä Lapin opistopiirin pj. Anne Pahkalan kanssa. Kaikki kuullut puheenvuorot olivat kiinnostavia ja ajankohtaisia. Erityisen paljon kiitosta saivat perjantain työpajat, joissa vetäjinä toimivat Mari Numminen (liikunta), Pirjo Kuukkanen (käsityö), Jaakko Heikkilä (valokuvaus) ja Pekka ja Teija Isorättyä (taide). Seminaarissa oli osallistujia yli 80 Lapin ja Oulun alueiden kansalaisopistoista. Päivien aikana järjestelyjen toimivuudesta vastasivat ansiokkaasti Arja Jaako ja Sari Sotaheimo. Heille iso sydämenmuotoinen kiitos!

Lauantaina 25.11. menimme Ylitornion Karemajoille yhdessä Kivalo-opiston ja Meän Opiston opettajien kanssa. Koulutuspäivä liittyi OPH:n rahoittamaan laatu- ja kehittämishankkeeseen, jossa yhtenä kehittämiskohteena on henkilöstön työhyvinvointiin liittyvät asiat. Päivän aikana keskusteltiin paljon ja aiheina olivat mm. vuorovaikutus, armollisuus, työhyvinvointi ja yhteisöllisyys. Kouluttajana toimi Taru Hallikainen. Päivän päätteeksi syötiin vatsat täyteen herkullista jouluruokaa. Paikalla kävi myös joulupukki!

Huikea ja hyvät hermot omaava Teemu Moilanen koulutti meitä mobiililaitekuvaamiseen ja -editointiin. Kaksipäiväiseen koulutukseen osallistui opistomme lisäksi henkilöstöä myös Kolarin kansalaisopistosta, Kivalo-opistosta ja Meän Opistoista. Todella mukava ja antoisa päivä!

Työpaikkoja, yrityksiä ja arjen yhteisöjä kannustettiin järjestämään sinivalkoinen kahvihetki itsenäisyyspäivän aattona, tiistaina 5.12. klo 14. Näihin etkokahveihin myös me osallistuimme, ilman muuta. Työyhteisön yhteinen hetki on tärkeää, niin oli myös kahvihetken syy #Suomi100

Henkilöstön puurojuhlaa vietettiin ke 13.12. Olimme panostaneet juhlatilan viihtyvyyteen ja tunnelmaan ja onnistuimme siinä hyvin. Puuronsyöntiin kanssamme osallistui kolmisenkymmentä tuntiopettajaa. On hienoa, että näin moni osallistui juhlaamme vaikka monilla ne omat joulukiireet jo painavat päälle. Puuroon piilotetun mantelin nappasi Marja Alaperä, joka sai tästä hyvästä pienen joululahjan.

Kalenterimerkintöjen mukaan olemme olleet erittäin ahkerasti rakentamassa kansalaisopistolle uusia kotisivuja. Tornion kaupunki uudistaa kotisivunsa ja mekin olemme osaltamme olleet tässä mukana. Lisäksi valmistamme koko ajan PedaNetiin kotisivuja, joista tulee se meidän pääkotisivu, jota ahkerammin päivitetään, jossa on opettajille oma virtuaalinen kahvihuone keskustelulle, verkkokurssit ja kaikki ajankohtainen tieto. PedaNet-sivusto on siis vielä kesken, mutta niihin voi käydä tutustumassa täällä https://peda.net/tornio/tornionkansalaisopisto Olemme tehneet myös Palvelutietovaranto-tietokantaa ja olleet mukana todella monissa maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyvissä suunnittelupalavereissa. Työtä on tehty myös TNO (tieto-neuvonta-ohjaus)-verkostossa ja taiteen perusopetuksen uutta opetussuunnitelmaa kirjoitetaan ahkerasti.

Lukukaudet huipentuvat yleensä erilaisiin näytöksiin ja huipentumisesta voidaan todellakin puhua aina lastentanssien ja baletin näytösten yhteydessä. Nämä ovat niin helmiä, tai paremminkin timantteja! Ihanat pienet ja isot ballerinat ansaitsevat lämpimät kiitokset, samoin kuin heidän ammattitaitoiset opettajansa. Kiitokset menevät myös Tornion baletin tuki ry:lle, joka toteutti tämänkin näytöksen. Ensi vuonna tukiyhdistys täyttää 40 vuotta ja sen kunniaksi juhlitaan oikein kunnolla. Juhlavuoden kunniaksi valmistellaan Beatrix Potterin eläinsatuihin perustuvaa koko perheen satubalettia. Baletti esitetään 17.5.2018 Kemin kaupunginteatterissa. Harjoitukset on aloitettu! Tuskin maltan odottaa.

balettiKuva lainattu Tornion baletin tuki ry:n sivulta.

Toimistosihteeri Arja Karhu aloittaa työt JHL 166:n pääluottamusmihenä 1.2. alkaen. Onnea ja menestystä uusiin tehtäviin. Arja jatkaa opistossamme osa-aikaisena ja hänet tapaamme jatkossa aina maanantaisin ja tiistaisin.

Lopuksi muistutan, että toimistomme on suljettuna 22.12.2017 – 7.1.2018.

Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Muistetaan, että tänä jouluna vain joulupukilla on kiire 🙂

Hyvää Joulua 2017

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.