Ajan tasalla -blogi – Kevään kertausta ja syksyn suunnittelua

Aurinkoinen syystervehdys!

Vaikka lomalla on kiva olla, paljon kivaa on myös arjessa. Ihanaa kun työt alkoi, niin paljon kaikkea mielenkiintoista on taas suunnitteilla. Rentouttavan kesän jälkeen aivot suoltavat toinen toistaan kivempia ajatuksia ja ideoita tulevaan lukuvuoteen. Tehtävälista on todella pitkä, mutta yksi toisensa jälkeen niitä saa yliviivata tehdyksi ja sekös hymyilyttää.

Ensimmäiseksi muistuttelen henkilöstöä lähiajan koulutuksista, joihin on ilmoittauduttava kipi kapi:

Mielenterveyden ensiapu ma 14.8. ja ma 21.8. (2 pvää) klo 9.00–16.00
Tuntiopettajien informaatiotilaisuus ke 23.8. klo 17.30-19.30
Vuorovaikutus verkossa la 26.8. klo 10.00-15.00
Ensiapukurssi 1 la-su 9.-10.9. klo 8.30-15.45

Pedagogiset keskustelutilaisuudet jatkuvat. Keskustelujen ajankohdat ovat vielä sopimatta, mutta ilmoitan niistä heti kun mahdollista.

Kevät oli todella vauhdikas! Säntäilimme koulutuksista ja tilaisuuksista toiseen, niiden välissä valmistelimme opistoomme tieto- ja viestintätekniikan strategiaa ja viestintästrategiaa, opistoselvitystä, opistovierailuja, osallistuttiin useisiin koulutuksiin, verkostoiduttiin, järjestettiin Aistit auki -toimintapäivä, oppilaskonsertti sekä useita näyttelyitä ja ensi-iltoja, käytiin kehityskeskusteluja, kirjoitettiin hankkeiden loppuraportteja, iloittiin uusista myönteisistä hankepäätöksistä ja tietysti suunniteltiin kovasti myös seuraavan lukuvuoden kursseja ja muuta toimintaa. Työ kansalaisopistossa ei todellakaan ole tylsää eikä aika käy pitkäksi, ehei veikkoste!

Suomi 100 -luennot keräsivät kevään aikana liki 300 osallistujaa. Mielenkiintoiset aiheet, asiantuntevat luennoitsijat ja etäosallistumismahdollisuus vaikuttivat tähän varsin suureen osallistujamäärään. Luentosarja saa jatkoa syksyllä, jolloin kuullaan mm. Kuusiluodosta, Alvar Aallosta, Kalkkimaan papista ja Tornion ja Haaparannan välisestä yhteistyöstä.

Kädentaitojen opettajien tapaaminen oli pe 5.5. Kokoonnuimme johdollani iltapäivällä ja vietimme aikaa yhdessä pitkälle iltaan saakka. Keskustelujen ja suunnittelujen jälkeen lähdimme porukalla kiertämään opistotalon kaikki nurkat ja varastot läpi, sillä kädentaitojen materiaalia tuntui olevan vähän siellä sun täällä jokaisessa talon neljässä kerroksessa. Tavaroiden kartoituskierros oli pitkä ja pölyinen, mutta kannattava. Harmittaa kun en muistanut ottaa yhtään valokuvaa!

Kansalaisopistojen liiton liittokokous pidettiin Oulussa 8.-9.6. Liitolle valittiin uusi hallitus, johon minäkin olin ehdolla. Tilinpäätösten, toimintakertomusten yms. käsittelyn lomassa saimme kuulla mielenkiintoisia puheenvuoroja sivistyksen merkityksestä, ajatuksia uudesta sivistyskunnasta ja tulevaisuuden näkymistä. Perjantaina oli vuorossa hallituksen uuden puheenjohtajan, kahden varapuheenjohtajan ja kahdeksan jäsenen valinta. Olin ensimmäistä kertaa ehdokkaana ja vatsanpohjassa hieman kutkutteli jo aamusta. Äänestysprosessi oli pitkä ja mielenkiintoinen, mutta lopputuloksena totean, että minut valittiin liiton hallitukseen suurimmalla äänimäärällä. Olin iloinen ja hölmistynyt! Ja olen sitä edelleen! Ehdin hyvin lyhyen aikaa tutustua uusiin hallituskumppaneihin, sillä kukitukset, onnittelut ja valokuvaukset veivät meitä suuntaan jos toiseen. Odotan jo kovasti syyskuun alussa pidettävää ensimmäistä kokousta.

KoL uusi hallitus
Kuvassa kansalaisopistojen liiton hallitus 2017–2020 (vasemmalta oikealle): Roger Renman, Petri Vahtera, Anne Partanen, Pilvi Mansikkamäki, Kirsti Turunen (1. varapuheenjohtaja), Outi Lohi (2. varapuheenjohtaja), Marja Lehtonen, Sannasirkku Autio (puheenjohtaja), Leea Keto, Tarja Hooli, Pertti Jääskä.

Kevätlukukaudelle saatiin hieno lopetus kun pidimme laatu- ja kehittämishankkeen päätösseminaarin la 10.6. ravintola Mustaparrassa Torniossa. Tilaisuudessa muistelimme hankkeiden I ja II -vaiheiden toimintaa ja aikaansaannoksia, joita oli kertynyt paljon. Useiden upeiden koulutuspäivien konkreettisimpana tuotoksena saimme aikaan opistollemme CAF-laatukäsikirjan. Isolla kiitoksella on mainittava tuntiopettajien merkittävä työpanos laatukäsikirjan työstämisessä. Päätöstilaisuudessa oli osallistujia ennätysmäärä. Tähän ”syyllisiä” lienevät André Noël Chaker, Ilkka Halava ja Anna Perho, jotka kaikki pitivät todella hyvät puheenvuorot. André on showmies, jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Poskilihakset olivat nauramisesta krampissa monta päivää Andrén esityksen jälkeen. Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan kanssa pääsimme aikamatkalle tulevaisuuteen, joka kansalaisopistojen näkökulmasta ei näytä lainkaan huonolta. Anna Perhon puheenvuoro käsitteli vuorovaikutusta ja esiintymistaitoa.

Saimme Opetushallitukselta ”Suunnitelmista saavutuksiin” laatu- ja kehittämishankkeeseen ja Meänmaan verkko-opisto -hankkeeseen. Hieno juttu! Hankerahoituksen tuella kehitämme opistomme entistä laadukkaammaksi ja jossa on hyvä työskennellä, opiskella ja harrastaa. Hankkeista lisää täällä https://tornionkansalaisopisto.wordpress.com/hankkeita/ Hankerahoitusten turvin pystymme palkkaamaan kokoaikaiseksi projektikoordinaattoriksi Arja Jaakon.

Tänään aamulla klo 7 käynnistyivät kurssi-ilmoittautumiset vauhdikkaasti kuten aina. Netti-ilmoittautujien määrä kasvaa vuosi vuodelta, siitä huolimatta toimiston puhelimet ovat pirisseet vilkkaasti. Toimistossa Arja ja Birgit ovat ammattilaisia eivätkä ruuhkasta hermostu. Ruuhka on positiivinen ongelma ja hyvä merkki! Suosituimmat kurssit täyttyivät nopeasti, mutta laajassa kurssivalikoimassamme on vielä vapaita paikkoja jäljellä. Kaikkien on hyvä muistaa, että kursseille ilmoittautua koko lukuvuoden ajan ja netti-ilmoittautuminen toimii kaikkina vuorokauden aikoina. Joka vuosi meille tulee hätääntyneitä tiedusteluja, että kun ilmoittautumisten alkamispäivänä ei muistanut ilmoittautua, voiko enää ilmoittautua. Tietysti voi! Tosin vapaata kurssipaikkaa emme voi mattimyöhäisille taata, mutta suurimmalle osalle kurssipaikka löytyy aina.

Ihanaa, aktiivista ja positiivista syyslukukautta kaikille!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.