Ajan tasalla -blogi – Alkuvuoden opistokuulumiset

Nyt eletään jo maaliskuuta ja tämä on ensimmäinen blogitekstini tälle vuodelle. Aikoinani asetin tavoitteeksi, että julkaisen kirjoituksiani joka kuukausi, mutta sen tavoitteen edessä joudun nyt nöyrtymään ja tunnustamaan, ettei aikani sittenkään siihen riitä. Teen parhaani ja kirjoitan opistokuulumisia aina kun siihen on aikaa ja aihetta. Tällä viikolla opistollakin vietetään talvilomaviikkoa, joten nyt on hieman tavallista rauhallisempaa kun opettajat ja opiskelijat viettävät ansaittua lomaa. Käytän tämän naistenpäivän siihen, että kokoan tapahtumia yhteen ja kerron niistä teille. Siispä allakat ja muistiinpanot esiin ja menneitä muistelemaan.

muistiinpanokuva

Olemme mukana Lapin kansalaisopistojen Erasmus+ -haussa, jota koordinoi Revontuli-opiston Anu Uimaniemi. Hankkeessa haemme opettajillemme liikkuvuusavustusta ulkomailla tapahtuviin koulutuksiin. Haimme alun perin 11 liikkuvuutta, joista 9 pääsi yhteishakemukseen mukaan. Hieno määrä ja mahtavaa on, että jokaisen aineryhmän opettajista on löytynyt kiinnostuneita. Hakemuksia on nyt vetämässä Britanniaan, Saksaan, Portugaliin, Kroatiaan, Makedoniaan, Norjaan ja Ranskaan. Pidetään peukkuja, että hakemuksemme saa myönteisen rahoituspäätöksen.

Olen aloittanut kevään kehityskeskustelut. Pari ensimmäistä on tälle vuodelle jo pidetty. Vakituinen henkilökunta muistaa keskusteluun liittyvät käytännöt, mutta tuntiopettajia muistutan, että kehityskeskustelumahdollisuus koskee myös heitä. Tuntiopettajien tulee olla minuun yhteydessä yhteisen keskusteluajan sopimiseksi.

Osallistuin 26.-27.1. KOL:n järjestämään kansalaisopistojen Tammiseminaariin Helsingissä. Seminaarissa oli jälleen kerran todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen ohjelma, jossa aika ei tule pitkäksi. Väliajalla on niin hienoa kun saa vaihtaa ajatuksia kollegojen kanssa. Perjantaina osallistuin kahteen työpajaan, joista toinen käsitteli kansalaisopistojen markkinointia. Olen pitkään ollut huolissani opistomme näkyvyyden riittävyydestä ja olemme yhdessä yrittäneet löytää erilaisia ratkaisuja näkyvyyden parantamiseen. Tämän työpajan aikana huomasin, että monet muutkin opistot ovat aivan samojen kysymysten äärellä. Työpajaa veti Puulan seutuopiston rehtori Sari-Maarit Peltola. Hän on tutustunut netissä opistoihin ja siihen miten opistot hyödyntävät internetin ja sosiaalisen median eri kanavia. Tornion kansalaisopisto tuli kiitoksin mainittua tässä työpajassa kolme kertaa:
– tätä minun pitämää blogia kiiteltiin hyväksi tavaksi tuoda opiston arkea ja toimintaa lähelle ihmisiä
– opistomme Facebook on aktiivinen, kiinnostava ja asiallinen. Lisäksi julkaisemme aktiivisesti valokuvia myös Instagramissa.
– kädentaitojen tuntiopettajamme Pia Turunen tekee hienoja ja houkuttelevia kuvauksia kursseistaan, täällä yksi  työpajassa esille nostettu esimerkki https://spark.adobe.com/page/IFNUdMqrpHquL/ Mahtavaa Pia! Edistyksellinen työotteesi on huomattu myös muualla.
Ennen työpajaa olin ajatellut, että olemme todella jälkijunassa kurssien markkinoinnissa ja näkyvyydessä, mutta jälleen kerran piti matkustaa kauas, että näki lähelle: me ollaan hoidettu asiamme tässäkin varsin mallikkaasti 🙂

Sillä aikaa kun olin reissussa, KT Anita Malinen piti opettajille koulutusta ikääntymiseen liittyvien muutosten tuomista oppimisen haasteista. Tähän Rovaniemellä järjestettyyn koulutukseen osallistui 22, joista puolet olivat Tornion kansalaisopiston opettajia. Ai että olen ylpeä tästä!  Toinen Anita Malisen koulutus pidettiin 18.2. Torniossa ja siinä tarkasteltiin näkökulmia aikuisen oppimiseen ja sivistysopettajan työhön. Tämä koulutus pidettiin Torniossa ja siihen osallistui yhteensä 17 kansalaisopiston opettajaa, joista 11 oli opistomme väkeä. Niin arvostan tätä aktiivisuutta! Toteutimme molemmat koulutukset Osaava 7 -rahoituksella.

Suomi100-aiheisen luentosarjan aloitti historioitsija Mika Kulju 26.1. Seminaarin koulun auditoriossa oli paikalla noin 100 ja muutamia kymmeniä henkilöitä osallistui luennolle etäyhteydellä. Kuljun luennon aiheena oli Suomen viimeiset vaiheet toisessa maailmansodassa – Lapin sota Tornion maihinnoususta Kilpisjärvelle. Toinen luentosarjan luento kuultiin 23.2., jolloin FM Henri Nordberg luennoi aiheesta Tornio ensimmäisen maailmansodan aikana. Myös tällä luennolla oli mukavasti väkeä, sekä paikalla että etänä. Luentosarja jatkuu toukokuulle saakka. Näistä kaikille avoimista ja maksuttomista luennoista lisää täällä https://www.opistopalvelut.fi/tornio/courses.php?l=fi#pos-1-260-95001

Mika Kulju_luento

Vuoden 2017 pedagogiset keskustelut käynnistyivät 3.2. tuntiopettaja Tuija Rantamaan johdateltua meitä luovuuden äärelle. Kiitos Tuijalle ja kaikille osallistujille mielenkiintoisisista näkökulmista ja keskusteluista. Seuraava pedagoginen keskustelutilaisuus käydään minun johdolla pe 7.4. Keskusteluun voi osallistua myös etänä.

Meän Opisto järjestää kaikille Lapin kansalaisopistojen henkilöstölle verkostokoulutuksen 24.3. Rovaniemellä. Koulutus toteutetaan Osaava 7 -rahoituksella. Koulutuksesta lisää hankkeen kotisivuilla https://osaavaverkostot.wordpress.com/ Verkostokoulutus ei koske vain esimiehiä vaan se on tarkoitettu kaikille. Johdamme ja/tai olemme mukana monissa eri verkostoissa emmekä aina sitä edes huomaa.

Tapasin pe 10.2. ensimmäisen kerran Ylitornion uuden sivistystoimenjohtajan ja Meän Opiston rehtorin Petri Pasasen. Petri on aloittanut uudessa työssä tammikuun alussa ja oli mukavaa kun hänellä riitti aikaa käydä vierailulla opistossamme. Meillä on Meän Opiston kanssa runsaasti erilaisia yhteistyökuvioita ja yhteisiä hankkeita, joita suunnitellessa vierähti koko iltapäivä. Lake II -hanke päättyy kesällä ja hankkeen päätöstilaisuuden pidämme la 10.6. Tästä tulee huippu päivä! Muutama tunnettu valtakunnan guru on jo varmistanut tulonsa, joten kannattaa pistää tämä päivä jo nyt ylös. Tiedotamme lisää kun ohjelma ja kaikki esiintyjät varmistuvat.

Pe 17.2. opistossamme vieraili Oulu-opiston kieltenopettajia. Kuulumisten lomassa jaettiin kokemuksia myös verkko-opetuksesta. Meillä on muutama kieltenopettaja innostunut verkko-opetuksesta ja ovat jo onnistuneesti toteuttaneet kielten verkkokursseja. Olen jälleen kerran niin ylpeä tästä innostuneesta porukasta ja työyhteisöstä!

Kieltenopettajien vierailu

Edellisessä tekstissäni jo kerroin, Tornion kansalaisopiston ja Kivalo-opiston yhteistyön lisäämisen selvittämiseen johtavista neuvotteluista. Tämä työ on nyt virallisesti käynnistynyt. Meri-Lapin kuntien sivistysjohtajat ovat kokouksessaan nimenneet minut ja Kivalo-opiston rehtori Päivi Remeksen selvitystyöhön. Tässä esiselvityksessä pyrimme löytämään eri näkökulmia siihen onko tulevaisuutemme yhdessä vai erikseen. Tätä selvitystyötä teemme Päivin kanssa hyvässä yhteistyössä. Luovutamme raporttimme ennen kesää.

Jo perinteeksi muodostunut Aistit auki -toimintapäivää vietetään la 13.5. klo 12–16, jolloin opistotalo jälleen täyttyy erilaisista näyttelyistä, työnäytöksistä ja esityksistä. Mikäli haluatte esiintyä tilaisuudessa tai tuoda näytille kurssilla valmistamienne tuotteita tms. olkaa yhteydessä aineyksikkönne vastaavaan opettajaan eli Liisa Kivimäkeen (taideaineet), Tarja Laaksoon (kielet) tai minuun (kädentaidot, liikunta ym.). Tuohon päivään liittyy myös Lapin opistopiirin järjestämiä opettajatapaamisia ja verkostoitumista. Tästäkin lisää myöhemmin.

Anita Malisen koulutuksen innoittamana olen hankkinut opistolle muutaman mielenkiintoisen kirjan: Eero Ojasen Sivistyksen filosofia, Aaro Harjun ja Jaakko Rantalan toimittaman Sivistymisen idea – Vapaan sivistystyön eetosta etsimässä sekä Seppo Niemelän Johdatus sivistyspedagogiikkaan. Nämä kirjat, kuten myös muut opettajienhuoneen kirjahyllyssä olevat, ovat vapaasti kaikkien opettajien lainattavissa ja luettavissa. Kannattaa tutustua.

kirjahankintoja

Kevät etenee ja toimintapäivän lisäksi ajatukset vievät jo lukuvuoden päättymiseen liittyviin asioihin. Me täällä opistolla valmistelemme toimintakertomus 2016 – toimintasuunnitelma 2017 -raporttia, joka julkaistaan kevään aikana. Ensi lukuvuoden suunnittelu on jo osin käynnistynyt, myös kuluvan lukuvuoden päättäminen, joka on käsillä aivan pian. Voi apua! Asiakirjojen palautuksiin ym. määräaikoihin palaan vielä huhtikuussa. Lapin opistopiirin opettajien koulutusavustukset tulevat pian hakuun, niiden dead line on 30.4. Opettajien tulee toimittaa lukuvuoden 2017-2018 kurssisuunnitelmansa huhtikuun loppuun mennessä.

Aurinkoista kevään jatkoa kaikille!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.