Ajan tasalla -blogi – Syyslukukauden päättymisen tunnelmissa

Viimeksi lupasin seuraavan blogini ilmestyvän marraskuussa, mutta tämä tulee vasta nyt. Hyvä, että edes nyt. Työpäivät, myös viikonloput, ovat olleet niin hektisiä, ettei aikaa kirjoittamiselle ole ollut. Taidan luovuttaa ajatuksen, että ehtisin kirjoittaa blogia työpäivän aikana. Kirjoitan silloin kun siihen on aikaa. Vaikka sitten tänään, sunnuntaina.

Lokakuun alussa kokoonnuimme Tornion kansalaisopistolle keskustelemaan Kemi-Tornio -alueella tarjottavasta avoimen yliopiston opinnoista. Mukana olivat Päivi Remes Kivalo-opistolta, Riikka Fisk ja Pia-Maria Lausas Peräpohjolan opistolta ja lisäksi etänä Liisa Sirviö Lapin kesäyliopistolta. Tilaisuuden tarkoituksena oli käydä läpi opistojen avoimen yliopisto-opintojen tarjontaa, jotta vältytään päällekkäisyyksiltä. Tornion kansalaisopisto on vuosien saatossa tarjonnut monenlaisia opintojaksoja ja -kokonaisuuksia, mutta parina viime vuonna niistä on luovuttu. Tämä on johtunut lähinnä siitä, että ne ovat kohtalaisen hintavia järjestää eikä näitä opintoja ole meiltä viime aikoina edes toivottu. Tällä kertaa päädyimme kuitenkin hakemaan opintojen järjestämisoikeutta Lapin yliopistolta taidekasvatustamme tukevia opintoja ja tavoitteenamme on profiloitua entistä enemmän taideopistoksi.

Peräpohjolan Opisto, tuo mainio kansanopisto ja yhteistyökumppanimme, täytti ansiokkaat 115-vuotta. Opiston pitkää ikää juhlittiin 3.11. mukavan ohjelman, tervehdysten ja hyvän ruoan merkeissä. Tornion kaupungin sivistystiimi osallistui juhlaan varsin monilukuisena.

LOVO (Lappilaiset osallistavat verkko-oppimisratkaisut) -projekti etenee suunnitelmien mukaan projektikoordinaattori Arja Jaakon johdolla. Syksyn aikana työryhmä on tutustunut ja testannut useita verkko-oppimisalustoja ja pian alkaa olla valinnan aika. Muun muassa Google Classroom, PedaNet, Moodle, Eliademy ja Itslearning ovat tulleet tutuiksi. Työryhmään kuuluvat Pia Turunen, Liisa Kivimäki, Tarja Laakso ja Tuija Rantamaa. Siinä porukka, jotka ovat aktiivisimmin osallistuneet myös Meänmaan verkko-opisto -hankkeen koulutuksiin ja ilmaisseet kiinnostuksensa opiston verkko-opetuksen kehittämiseen.

Yksi syksyn odotetuimmista opistotapaamisista tehdään perinteisissä kansalaisopistojen Kaamosseminaareissa. Tänä vuonna Kaamosseminaari pidettiin Oulussa 10.-11.11.2016 ja sen järjestelyistä vastasivat Meri-Pohjolan opistopiiri ja Oulu-opisto. Tänäkään vuonna odotuksiin ei tarvinnut pettyä: ohjelma oli todella hyvä, aiheet ajankohtaisia, seura ihan parasta ja tilaisuuden puitteet vallan mainiot. Ensi vuonna Kaamosseminaari pidetään Torniossa 16.-17.11.2017. Laittakaapa ajankohta jo muistiin ja osallistukaa! Olemme Lapin opistopiirin puheenjohtaja Anne Pahkalan kanssa jo käynnistäneet tilaisuuden suunnittelun.

Yritin järjestää Kansalaisvalmiuksien ja Kädentaitojen -yksikköjen opettajille ainekohtaiset tapaamiset marraskuussa, mutta molemmat tarjotut tilaisuudet peruuntuivat liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Opettajat ovat toivoneet näitä tapaamisia, mutta nyt tarjottu aika taisi osua liian kiireiseen ajankohtaan. Kokeillaan keväällä uudestaan.

Sain Aluehallintovirastolta kutsun tulla esittelemään AVI-päiville opistomme Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla -hanketta, joka AVI rahoittaa. Tämä tilaisuus pidettiin Rukalla, jonne ajelin ke 30.11. hirvittävässä lumipyryssä. Hanke-esittelyni vedin to 1.12. ja se taisi mennä hyvin, sillä rahoittaja muistutti käynnissä olevasta uudesta hankehausta :-). Ilman muuta tulemme jälleen hakemaan tätä avustusta, jonka aikana olemme tavoittaneet jo satoja maahanmuuttajia ja saattaneet heitä liikunnallisin keinoin yhteen valtaväestön kanssa.

3.12. pidimme vuoden viimeisen laatu- ja kehittämispäivän ja tällä kertaa kokoonnuimme Meän Opiston väen kanssa Rovaniemen Santamuksessa. Päivän teemana oli työhyvinvointi eli pureuduimme jälleen todella tärkeään asiaan. Kouluttajana meillä oli työnohjauksen ja verkostotyön asiantuntija Jukka Hakola. Työhyvinvoinnin edistäminen on olennainen osa tuloksellista henkilöstöjohtamista ja liittyy olennaisesti opiston laadun kehittämiseen. Työhyvinvoinnissa ei ole kyse ainoastaan yksilön hyvinvoinnista vaan koko työyhteisön. Antoisan päivän keskustelut olivat suurelta osin hyvin henkilökohtaisia, joten niistä ei sen enempää. Iso kiitos kaikille päivään osallistuneille! Työhyvinvointiin vaikuttavat monet eri asiat ja siihen voi ennen kaikkea itse vaikuttaa. Työpahoinvoinnista on aina syytä keskustella esimiehen kanssa, mutta terveyden vahvistaminen (liikunta, elintavat ja asenteet) on pitkälti työntekijän oman vastuun piiriin kuuluva asia.

Santamus1.jpg

Olemme mukana Lapin TNO (Tieto, neuvonta ja ohjaus) -verkostossa, jonka jäsenet kokoontuivat Keminmaan Pohjanrannassa to 8.12. Verkostoyhteistyö kannattaa aina ja verkostokumppanit vain lisääntyvät kun osallistuu tämän kaltaisiin tilaisuuksiin. TNO:sta lisää mm. täällä http://www.lappia.fi/lappia/hankkeet/hankkeen-tiedot?projID=1610 Länsi-Lapin TNO-ryhmän vetovastuu siirtyy ensi vuodeksi minulle ja Anne Pahkalalle.

Baletin opetus käynnistyi syksyllä siten, että opetusta järjestettiin vuoroviikoin Torniossa ja Kemissä. Tämä oli kokeilu, jossa haluttiin tiivistää kahden kaupungin ja opiston yhteistyötä, mutta se ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Tämä kokeilu päättyy nyt ja ensi kevätlukukaudesta alkaen opetus tapahtuu Torniossa jokaviikkoisena. Ansiokasta opetustyötään meillä jatkaa Mari Numminen. Perinteiset ja tasokkaat lastentanssin ja baletin joulunäytökset nähtiin la 3.12., joissa niin isot kuin pienetkin ballerinat saivat näyttää osaamistaan täpötäysille katsomoille. Näytökset toteutettiin yhteistyössä Tornion baletin tuki ry:n kanssa. Saamme näytöksestä valokuvia, jotka julkaistaan myöhemmin mm. opiston Facebookissa.

Meri-Lapin alueen sivistysjohtajat ovat tehneet aloitteen Tornion kansalaisopiston ja Kivalo-opiston yhteistyön tiivistämisestä. Asia on käsitelty ja hyväksytty ainakin Tornion koulutuslautakunnassa ja käsitellään myös muissa Meri-Lapin kuntien vastaavissa lautakunnissa. Yhteistyön tiivistäminen on aina hyvä asia. Vielä en tiedä milloin neuvottelut alkavat ja ketkä siellä neuvottelevat. Levollisin mielin katsotaan mihin tämä johtaa.

Monenlaista isoa ja pientä työtä on tehtävänä ennen kuin pääsee hetkeksi huilaamaan ja joulua viettämään. Yksi iso ja aikaa vievä tehtävä on PTV eli Palvelutietovaranto, jonne tullaan siirtämään kaikki julkishallinnon tieto. Me olemme Torniossa tämän työn jo aloittaneet, onneksi. Opiston TVT-strategia on ollut työn alla koko syksyn ja siihen saamme lisäoppia maanantaina 19.12. Rovaniemellä pidettävässä koulutuksessa. Tornion oma TVT-strategian työryhmä kokoontuu 21.12. vielä kansalaisopistolla ja sen jälkeen olisi syytä jo hieman hellittää ja miettiä enemmän jouluisia asioita.

Toivotan omasta ja koko opistomme henkilöstön puolesta kaikille hyvää ja rauhallista joulun aikaa!

joulutervehdys_opistolta_2016

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.