Ajan tasalla -blogi – Syyskuu käynnisti touhut ja tohinat, lokakuussa jatketaan

Syyskuu on kansalaisopistoissa vuoden kiireisintä aikaa. Kurssitoiminta käynnistyy ja opistolla kiiruhtavat tunneillensa niin uudet kuin entisetkin opettajat ja opiskelijat. Kurssit ovat käynnistyneet suunnitellusti ja opistotoimintaan osallistuvia on entiseen malliin varsin runsaasti. Muutamat uutuuskurssit ovat saaneet todella hyvän vastaanoton ja täyttyneet ennätysajassa. Myös pilottiverkkokurssien tilanne näyttää hyvältä. Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että kurssisuunnittelutyömme on onnistunut. Tie vie ylöspäin.

syksyinen-tie

Olemme saaneet koulutuslautakunnalta luvan (kokous 22.9.16 §79) opistomme kehittämisuunnitelman 2017-2021 valmisteluun. Tulemme laatimaan nettikyselyjä, joiden avulla keräämme tietoa millainen on tulevaisuuden kansalaisopisto. Kyselyt suunnataan mm. opistomme opettajille ja opiskelijoille, kuntalaisille ja luottamushenkilöille. Kehittämissuunnitelmatyötä tehdään koko henkilöstön voimin ja sitä koordinoi rehtori. Suunnitelman arvioidaan olevan valmis joulukuussa 2016.

Teemme yhteistyötä Perheiden talon kanssa. Tästä olen aikaisemmin jo maininnut. Olemme suunnitelleet Perheiden talolle mm. vaatteiden tuunaus ja mediyoga kursseja. Olemme iloisia tästä yhteistyöstä ja saamastamme avusta kurssien markkinoinnissa. Kiitos Perheiden talon Merja Frantti!

Vietimme Meän Opiston väen kanssa hienon ja antoisan laatu- ja kehittämispäivän la 10.9. Tornion Torandassa. Päivän aikana kävimme mm. läpi opistoissa käytössä olevia erilaisia kyselyjä ja muokkasimme niiden pohjalta yhteisiä, jotta käytämme samoja mittareita ja voimme vertailla tuloksia. Tämä on osa yhteistä CAF-laatukäsikirjatyötämme. Kuten laatupäivään kuuluu, koulutuksen puitteet ruokailuineen olivat erinomaiset. Päivän aikana kävimme jälleen erittäin antoisia keskusteluja opiston ja opettajan työn kehittämisestä. Samalla onnittelimme 4 vuotta täyttävää Meän Opistoa ja hyvästelimme Ylitornion sivistystoimenjohtaja ja kansalaisopiston rehtori Jarkko Niirasen, joka siirtyy lokakuun alusta muihin tehtäviin. Kiitos Jarkolle hyvästä yhteistyöstä!

toranda

Kansalaisopistojen liitto (KOL) järjestää hyviä koulutuksia ajankohtaisista aiheista. Osallistun näihin koulutuksiin aina kun ne ovat ajallisesti mahdollisia ja niihin on etäosallistumismahdollisuus. Osallistuimme projektikoordinaattori, tuntiopettaja Arja Jaakon kanssa pe 9.9. KOL:n järjestämään verkko-opetuksen kehittämispäivään, josta saimme paljon eväitä oman opistomme verkko-opetuksen kehittämiseen. Paljon on työtä tehtävä, jotta verkko-opetuksesta saadaan paras mahdollinen hyöty. Onneksi meillä on siihen runsaasti motivaatiota ja halua.

Pe 23.9. jatkuivat opettajien pedagogiset keskustelut. Osa opettajista osallistui paikan päällä, muutama etänä. Tällä kertaa aiheena oli Onko pakko innostua? ja sen meille alusti kielten opettaja Tarja Laakso. Keskeisiä käsitteitä aiheessa olivat mm. työn imu, työn tuunaaminen ja tylsistymisen välttäminen. Edellä mainittuun kysymykseen vastauksena, ON! Kyllä on pakko innostua. Ilman innostusta ei työnteko maistu eikä siitä voi aina syyttää työnantajaa. Turhan usein luullaan, ettei itse voi vaikuttaa työhönsä, mutta on siinä väärässä. Omaa työtä hieman tuunaamalla eli pienin muutoksin työstä voi suhteellisen helposti saada aikaan toivottua muutosta. Rohkeasti kokeilemaan ja työn imuun heittäytymään!

Pe-la 7.-8.10. järjestettiin Osaava 7 -rahoituksella kansalaisopistojen verkostoitumispäivät Saariselällä. Meidän opistostamme verkostoitumassa olivat Tarja Laakso, Arja Jaako ja Pia Turunen. Päivien järjestelyistä vastasivat Ylitornion Anne Pahkala ja Sari Sotaheimo ja koulutuksen sisällöstä Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskuksesta Esa Posio. Itse en päässyt mukaan sillä onnistuin saamaan itselleni melkoisen kovan syysflunssan. Osallistujilta saimme maanantain aamupalaverissamme terveiset, että verkostoitumispäivät olivat olleet antoisat. Koulutuksessa oli osallistujia seitsemästä Lapin opistosta. Verkostojen kehittämisen lisäksi opistoväki sai keskustella ja vertailla opistojen käytänteitä, vahvuuksia ja kehittämisen tarpeita.

Viime vuosina meillä on ollut tarjolla paljon erilaisia koulutuksia opettajille ja koko henkilökunnalle. Olen tyytyväinen osallistujamääriin ja siihen, miten sitoutuneita opettajamme ovat. Arvostan todella suuresti tuntiopettajia, jotka osallistuvat erilaisiin järjestämiimme tilaisuuksiin siitä huolimatta, etteivät saa siitä palkkaa. Nämä tuntiopettajat ovat selvästi sitoutuneita työhönsä ja kokevat koulutus- ja kehittämistilaisuudet tärkeänä niin opiston kuin oman henkilökohtaisen kehittymisen kannalta tärkeäksi. Samalla kun ilahdun näistä osallistuvista opettajista, pohdin, mitä teen tilaisuuksiin osallistumattomien kanssa. Mikä on heidän motivaationsa tehdä työtä? Eivätkö he halua kehittyä ja kehittää? Miksi he eristävät itsensä työyhteistöstämme? Eikö yksin puurtaminen ole raskasta? Erilaisia tilaisuuksia on lukuvuoden aikana paljon ja on ymmärrettävää, ettei kaikkiin voi osallistua. Sitä en ymmärrä, jos opettaja ei osallistu niistä yhteenkään.

Tässä tulevia koulutuksia. Valitseppas niistä itsellesi sopiva/t ja ilmoittaudu mukaan.

pe 28.10.2016 klo 10.00-12.00, Torniossa: Aikuiskoulutus, aikuisten oppiminen ja kansainvälistymisen mahdollisuudet -tiedotustilaisuus. Anu Uimaniemi Revontuli-Opistosta kertoo meille kansainvälistymisen mahdollisuuksista, apurahoista, hakuajoista ja aikaisempien hankkeiden kokemuksista. Ilmoittautumiset ke 26.10. mennessä https://www.lyyti.fi/questions/17c7400769

la 29.10. 2016 klo 10.00-16.00, Torniossa: Arjen vuorovaikutusta, kohtaamista ja läsnäoloa selkopuheella. Kouluttajana KT Susanna Lähteenmäki, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Tervaväylä. Ilmoittautumiset 11.10. alkaen https://www.opistopalvelut.fi/tornio/

to-pe 10.-11.11. Oulussa: Kaamosseminaari, järjestäjänä Meri-Pohjolan opistopiiri. Osallistua voi myös vain yhtenä päivänä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset täältä http://www.jokihelmenopisto.fi/tapahtumat/kaamosseminaari/

la 3.12.2016, Rovaniemen lumoavassa Santamuksessa: Tornion kansalaisopiston ja Meän Opiston laatu- ja kehittämispäivät. Järjestämme yhteiskyydin. Lisätietoja ja ilmoittautumiset myöhemmin.

la 28.1.2017, Rovaniemellä: Ikääntymiseen liittyvien muutosten tuomat haasteet ja niihin vastaaminen opetus- ja ohjaustilanteessa. Kouluttajana KT Anita Malinen, Koulutuspalvelu Anita Malinen Oy. Ilmoittautumiset myöhemmin.

la 18.2.2017, Torniossa: Nykyinen oppimiskäsitys vs. aikuis- ja senioripedagogiikka. Kouluttajana KT Anita Malinen, Koulutuspalvelu Anita Malinen Oy. Ilmoittautumiset myöhemmin.

Seuraavan blogin aika on marraskuussa. Toivotan kaikille hyvää ja aktiivista syksyä!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.