Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston elokuun kuulumisia

Opiston elokuu käynnistyi sopivalla vauhdilla. Lomaltapalaajat eivät välttämättä heti kaipaa arkeensa hirvittävää draivia kun ensin pitää muistaa kaikki unohtuneet salasanat ja osata yhdistää työkavereiden kasvot oikeisiin nimiin. Löysin netistä jonkun tuntemattoman ajattelijan tuumailun siitä, että loman jälkeisenä ensimmäisenä päivänä ”lomaltapalaajaa talutetaan varovasti huoneessa, jossa on työhön tarvittavia tavaroita. Yhdessä nurkassa rapistellaan papereita niin, että ne alkavat muistua mieleen.” Toisena päivänä yritetään jo tosissaan kun ”palaaja saa istahtaa pari kertaa työpöydän ääreen, mutta häntä ei pakoteta enempää. Palaajalle näytetään työtovereiden kuvia; jos se tuntuu järkyttävän liikaa, siirretään myöhempään. ” 🙂 Ei meillä sentään ihan noin verkkaista ole ollut.

Osallistuin kielten opettaja Tarja Laakson, toimistosihteeri Ulla Virokannaksen ja kädentaitojen tuntiopettaja Pia Turusen kanssa kansalaisopistojen Opistotreffeille, jotka järjestettiin Oulussa 11.8. Tilaisuuden järjesti Meri-Pohjolan opistopiiri. Treffipäivä oli erittäin mukava ja antoisa. Kansalaisopistoväki on hyvää seuraa ja aina on ilo tavata myös kollegoja. Tilaisuudessa meille luennoi tv-sarja Madventuresista tuttu Riku Rantala. Rikun tarinoita olisi kuunnellut pitkään, sen verran mielenkiintoisissa paikoissa hän on päässyt käymään ja ollut mukana melkoisen hurjissa jutuissa. Hänen viestinsä meille oli, että aina kannattaa uskoa unelmiinsa ja tehdä työtä niiden toteuttamiseksi. Tätähän me teemme! Luennon lisäksi osallistuimme erilaisiin digityöpajoihin. Meidän Ulla veti ansiokkaasti toimistohenkilökunnan työpajaa.

Opistotreffit_Rantala

Kurssimäärän lisääntymisen vuoksi opinto-ohjelman aikaisempi ja suunniteltu sivumäärä ei enää riittänyt. Sivujen lisääminen teetti lisää työtä taitossa ja painossa sekä muutti opuksen jakoaikataulua myöhäisemmäksi. Tai luulimme, että opinto-ohjelma jaetaan viikkoa ilmoitettua myöhemmin, mutta lopulta se jaettiinkin alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Hyvä niin.

Kurssi-ilmoittautumiset käynnistyivät to 18.8. klo 7 ja käynnistyivätkin todella vilkkaasti. Ensimmäisenä päivänä ilmoittautui noin 750 ja ensimmäisen tunnin aikana ilmoittautuneita oli yli 350. Wau! Ensimmäinen tunti on vilkkain kun ihmiset haluavat varmistaa pääsynsä valitsemilleen kursseille. Arjalla ja Ullalla riitti toimistossa säpinää.

Huomioitavaa on, että kursseille voi ilmoittautua koko lukuvuoden ajan. Jotku nimittäin luulevat, että eivät voi enää ilmoittautua kun eivät muistaneet tehdä sitä ilmoittautumisten käynnistymispäivänä. Netti-ilmoittautuneiden osuus on ilahduttavasti lisääntynyt. Kuten aina ennenkin, muutamat kurssit täyttyvät hetkessä. Varasijapaikkoja on kannattanut ottaa vastaan, sillä olemme perustaneet uusia kursseja mm. pilatekseen ja hathajoogaan. Myös muutamia muita lisäkursseja on tulossa. Opinto-ohjelman ulkopuolelta olemme perustaneet Kaakamoon Kuntoutusjumpan ja Palovaaraan puutyön ja entisöinnin kurssin.

opinto-ohjelma

Keskiviikkona 24.8. järjestimme päivällä maahanmuuttajille suunnatun tilaisuuden, jossa eri toimija kävivät kertomassa mitä toimintaa ja palveluja he tarjoavat erityisesti maahanmuuttajille. Myös Tornion kansalaisopisto esittäytyi ja saimme heti uusia opiskelijoita. Tilaisuudessa oli noin 80 maahanmuuttajaa ja tunnelma oli tiivis, sillä odotimme noin kolmeakymmentä. Hienosti kaikki sujui. Esittelyt kiinnostivat, maahanmuuttajat esittivät paljon kysymyksiä ja tilaisuuden aikana käytiin mielenkiintoisia keskusteluja.

Illalla olikin vuorossa perinteinen ja OVTES:n mukainen tuntiopettajien infotilaisuus. Paljon oli siinäkin väkeä ja erinomaisia keskusteluja. Tämä tilaisuus on aina yhtä mieleinen, sillä on niin ilahduttavaa tavata tuntiopettajia, joita lukuvuoden aikana näkee aivan liian harvoin. Infotilaisuudessa on aina aistittavissa se syyslukukauden alkuun kuuluva jännitys ja into. Ihanaa porukkaa! Valokuvia emme muistaneet ottaa, mutta tervetulovideon me teimme.

 

Viimeisin kolumnini Ihminen GO! on luettavissa myös sähköisenä ja se löytyy täältä http://www.pohjolansanomat.fi/lounaislappi/ihminen-go

Viimeisimmässä Meänmaan verkko-opisto -hankkeeseen liittyvä koulutus pidettiin pe 26.8. ja päivän kouluttajana toimi Katri Aaltonen Haaga-Heliasta. Koulutuksessa opettajat saivat tietoa digitaalisen oppimateriaalin tuottamisesta ja jakamisesta. Koulutus toteutettiin yhteistyössä Verdia-hankkeen kanssa.

Verdia

Viikonloppuna 27.-28.8. oli opistomme henkilöstölle suunnattu maksuton ensiapukoulutus. Osallistuin itsekin koulutukseen, sillä edellisestä ea-koulutuksesta on vierähtänyt useita vuosia. Koulutus oli hyvä ja antaa kaikille äärimmäisen tarpeellisia tietoja ja taitoja. Sen vuoksi olen hieman ihmeissäni ja pettynyt, miten moni henkilökuntaan kuuluva jätti tämän mahdollisuuden käyttämättä.

Ma 29.8. oli vuorossa LOVO-hankkeen koulutus ja aiheena erilaisten oppimisalustojen testaaminen. Opettajana toimi Tanja Rautiainen Lapin AMK:sta. Päivä oli mielenkiintoinen ja tiivis ja valokuvat jäi ottamatta.

Viikolla 35 käynnistyivät säännölliset iltaopetukset monessa oppiaineessa. Opistotalossa oli koko viikon vipinää ja vilskettä kun entiset ja uudet kielten opettajat ja opiskelijat aloittivat lukuvuotensa. Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaisesti.

Kävin ti 30.8. Perheiden talolla palaverissa, jossa mietimme monen toimijan kesken, mitä meillä on annettavaa torniolaisten lapsiperheiden hyväksi. Kansalaisopisto on haluttu yhteistyökumppani myös tässä ja konkreettinen suunnittelutapaaminen Perheiden talon ja varhaiskasvatuksen väen kanssa sovittiin saman tien.

Tähän loppuun kerron hieman jo syyskuun uutisia, mutta se on aiheeltaan sellainen, johon on kiva lopettaa. Kävimme pienellä porukalla tervehtimässä pitkäaikaista kädentaitojen opettaja Arja-Maija Kouri-Salmenkaitaa ja saattelemassa hänet virallisesti ansaituille eläkepäiville. Arja-Maija on hurahtanut puutarhanhoitoon ja läksiäislahjamme oli tietysti sen mukainen. Mukava, lämminhenkinen ja ikimuistoinen ilta meille kaikille. Iso kiitos Arja-Maijalle illasta ja yli 30 vuotta jatkuneesta työstä opistossamme.

Muistutuksena vielä opettajien tulevista koulutuksista.

pe 9.9. klo 12.30-14.00 Opettajien pedagogiset keskustelut. Myös etäosallistumismahdollisuus. Keskustelun alustaa Tarja Laakso.

la 10.9. Laatu- ja kehittämispäivä Tornion Torandassa. Mukaan tulee väkeä myös Meän Opistosta.

la 29.10. 2016, Torniossa: Arjen vuorovaikutusta, kohtaamista ja läsnäoloa selkopuheella. Kouluttajana KT Susanna Lähteenmäki, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Tervaväylä

la 28.1.2017, Rovaniemellä: Ikääntymiseen liittyvien muutosten tuomat haasteet ja niihin vastaaminen opetus- ja ohjaustilanteessa. Kouluttajana KT Anita Malinen, Koulutuspalvelu Anita Malinen Oy

la 18.2.2017, Torniossa: Nykyinen oppimiskäsitys vs. aikuis- ja senioripedagogiikka. Kouluttajana KT Anita Malinen, Koulutuspalvelu Anita Malinen Oy

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.