Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston touko-kesäkuun kuulumisia

Alkukesä on hurahtanut vauhdilla opinto-ohjelman parissa. Toukokuun blogi on tämän vuoksi jäänyt kirjoittamatta, mutta nyt tulee kuulumisia touko- ja kesäkuulta. Kurssisuunnittelun lisäksi meitä on työllistänyt useat kehittämishankkeet, joissa opistomme on mukana. Hanketyö on antoisaa emmekä lisätyöstä huolimatta halua jättää sitä pois. Hankkeiden tuella pystymme järjestämään sellaisia kehittämistoimia, jotka ei muuten olisi mahdollista. Viime vuodet opettajat ovat saaneet paljon laadukasta lisäkoulutusta ja työssä jaksamista edistävää toimintaa. Kehittämistyön yksi hyvä esimerkki näkyy tulevassa opinto-ohjelmassa, jotta on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla opistossamme tuotettuja verkkokursseja.

Englannin opettajamme Tarja Laakso on ollut viikolla 19 opiskelijoidensa kanssa kielimatkalla, tällä kertaa Edinburgissa. Hienoa kun Tarja järjestää vuosittain näitä kielimatkoja. Viime vuonna matka tehtiin Lontooseen ja sitä edellisenä vuonna Dubliniin. Huhuja ensi vuoden reissusta liikkuu jo, mutta Tarja saa itse paljastaa ne myöhemmin. Myös espanjan kurssilaiset käyvät vuosittain opettajansa Marja Alaperän kanssa kielimatkoilla. He ovat reissanneet ainakin Barcelonassa ja Madridissa. Mahtavaa!

englannin_opiskelijat_edinburghissa

Koulutuslautakunta on 18.5. kokouksessaan vakinaistanut kieltenopettaja Tarja Laakson, joka on pitkään toiminut opistossamme määräaikaisena. Vakinaisuus astuu voimaan 1.7.2016. Opistoväki iloitsee vakinaistamisesta ja onnittelee Tarjaa lämpimästi.

Opistomme jo perinteeksi muodostunutta Aistit auki -toimintapäivää vietettiin onnistuneesti la 14.5. Tarkkaa kävijämäärää ei ole laskettu, mutta sen arvioitiin olevan ennätys. Toiminnalliset työpajat ja -näytökset kiinnostivat eniten ja liikkeelle olivat lähteneet myös lapsiperheet. Opistotalon jokaisessa neljässä kerroksessa oli toimintaa kun alakerran keramiikkatilassa oli käynnissä betonityön kurssi, kahdessa seuraavassa kerroksessa näyttelyitä, musiikkiesityksiä, taidekahvila, työpajoja, työnäytöksiä ja opiskelijaryhmien esityksiä. Lisäksi ylimmässä kerroksessa pidettiin Meri VHF -kurssia. Hieno päivä, kerta kaikkiaan!

Meänmaan verkko-opisto -hankkeeseen kuuluvia tablettikoulutuksia pidettiin neljä päivää toukokuun puolessa välissä, jolloin jälleen saimme TVT opetuskäytön asiantuntija Matleena Laakson. Matleena opetti opettajiamme tablettien hyödyntämiseen opetuksessa. Yhtenä päivänä Matleena opetti myös Ylitornion ja Pellon Meän Opistossa, joka on tärkeä yhteistyö- ja hankekumppanimme. Tablettikoulutuksia pidettiin aihe-/ainekohtaisesti: kielten, kädentaitojen ja taideaineiden opettajille sekä toimistohenkilöstölle.

iPad-koulutus_matleena

Perjantaina 20.5. pidettiin kevään viimeiset opettajien pedagogiset keskustelut. Päivän aiheita oli poikkeuksellisesti kaksi. Tarja Teixeira johdatti meitä maahanmuuttajien opetukseen ja lisäksi saimme kuulla myös maahanmuuttajien omia kokemuksia oppimisesta. Toisessa aiheessa Tuula Seppäsen alustuksen jälkeen keskustelimme miten motivoida lapsia ja nuoria taiteen tekemiseen ja kävimme läpi myös arvioinnin menetelmiä ja tavoitteita. Tammikuussa käynnistyneet keskustelutilaisuudet ovat olleet kiinnostuneita ja suosittuja. Kiitän kaikkia keskustelutilaisuuksiin osallistuneita opettajia aktiivisuudesta, mielenkiintoisista aiheista ja vilkkaista keskusteluista. Keskustelutilaisuudet jatkuvat 9.9.

Onnistunut pakolaistyö -luentotilaisuus 26.5. sujui suunnitelmien mukaan. Luennoitsijana toimi psykoterapeutti Katriina Jordan. Tilaisuus oli ensimmäinen järjestämämme luento, johon oli mahdollista osallistua myös etänä. Yhteyksien ja laitteiden toimivuus on aina pienoinen jännitysmomentti, mutta hyvin siitä selvittiin. Ilmoittautuneita oli toistasataa, noin puolet paikan päällä ja puolet etänä. Osallistujat olivat enimmäkseen terveydenhuollon ammattilaisia ja vastaanottokeskusten työntekijöitä eri puolilta Suomea. Luento sai hyvää palautetta ja jatkoa toivottiin. Selvittelemme ja sovittelemme aikatauluja lisäluentojen toteuttamiselle.

Pakolaisluento

Opistomme viimeisin laatu- ja kehittämispäivä pidettiin la 11.6. Tornion Torandassa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan laatupäivään piti osallistua myös Meän Opiston väkeä, mutta päällekkäisyyksien vuoksi he joutuivat perumaan tulonsa. Tornion kansalaisopiston opettajia oli ilmoittautunut runsaasti, joten päätimme pitää oman laatupäivän. Päivän puitteet herkullisine ruokineen olivat laadukkaat, niin kuin laatupäivään kuuluukin. Olen todella iloinen ja ylpeä opettajien sitoutumisesta opistonsa laadun kehittämiseen! Päivän aikana kävimme perusteellisia keskusteluja mm. kansalaisopiston laadun sisällöstä, miten se näkyy, miten sitä arvioidaan ja miten tuloksiin reagoidaan. Laadusta ei saa tulla pelkkää sanahelinää eikä laatukäsikirja saa jäädä rehtorin työpöydän laatikon syövereihin! Lämmin kiitos kaikille laatupäivään osallistuneille.

Vielä keskiviikkoaamuna 29.6. oikoluimme ensi lukuvuoden opinto-ohjelmaa, minkä jälkeen se lähti painoon. Tulevana lukuvuonna kurssitarjontamme on runsaampi kuin vuosiin. Eniten kursseja lisättiin kädentaitoihin, myös verkkokurssit tuovat vaihtelua ja lisäarvoa kurssivalikoimaan. Kurssimäärän johdosta jouduimme lisäämään opinto-ohjelmaan sivuja, mikä puolestaan viivästyttää painoa, jakelua ja kurssi-ilmoittautumisten käynnistymistä. Ennakkotiedoista poiketen opinto-ohjelma jaetaan torniolaisiin talouksiin pe 12.8. ja ilmoittautumiset käynnistyvät to 18.8. klo 7.00. Opinto-ohjelman näköisversio on luettavissa osoitteessa opiston kotisivuilla www.tornio.fi/kansalaisopisto. Kurssitarjonta on nähtävissä myös Hellewissä https://www.opistopalvelut.fi/tornio/ Kurssihintoja on tarkistettu; joillakin kursseilla maksu on hieman noussut, joillakin puolestaan laskenut. Kurssimaksut vastaavat edelleen kaupunginvaltuuston meille asettamia tulotavoitteita, joita ei ole viime vuosina muutettu.

opinto-ohjelma 2016-2017 kansi

Baletinopettajan ja opetuksen järjestyminen on ollut ennakoitua vaikeampaa. Saimme tuntiopettajan tehtävään kuusi hakemusta, joista yhdellä ei ollut riittävää pätevyyttä ja neljä ei lopulta suostunut ottamaan paikkaa vastaan. Ihmetyttää, että nuoret ihmiset valitsevat mieluummin työttömyyden Etelä-Suomessa kuin tulevat suhteellisen hyväpalkkaiseen työhön pohjoiseen. Onneksemme yksi hakija oli tosissaan ja baletin opetus voi Torniossa jatkua. Uusi baletinopettajamme on Mari Numminen, joka opettaa balettia joka toinen viikko Torniossa ja joka toinen viikko Kemissä. Ajatuksena on, että torniolaiset ja kemiläiset balettitanssijat harjoittelevat joka viikko yhdessä ja tällä tavalla saadaan aikaan entistä upeampia yhteisnäytöksiä. Kulkeminen joka toinen viikko naapurikaupunkiin onnistunee vanhemmilta organisoidun kimppakyydin avulla, näin toivomme. Opetusjärjestelyistä tiedotamme ilmoittautuneille tarkemmin. Neuvotteluissamme Marin ja Kivalo-opiston rehtorin Seppo Suopajärven kanssa sovimme, että tämä lukuvuosi kokeillaan näin. Mikäli eteen tulee ylitsepääsemättömiä ongelmia, pyrimme mahdollisuuksien mukaan korjaamaan tilannetta. Lastentanssin uusi opettaja on Jutta Fräki, balettiin valmistavien ryhmien opettajina toimivat Vilma Härkönen ja Iina Aarni.

Uudistunutta Peräpohjolan markkinat -tapahtumaa vietettiin 1.-2.7.2016 Raatihuoneen ympäristössä. Kyseisenä aikakautena torniolainen teatterielämä on ollut vilkasta ja myös tästä saatiin markkinoilla hienoja otteita näytelmien muodossa. Näytelmät olivat ohjanneet opistomme teatteri-ilmaisun opettaja Liisa Kivimäki. Markkinaemäntänä hääri toimistosihteerimme Ulla Virokannas. Minä, toimistosihteeri Arja Karhu ja Liisa kuulumme myös koulutuslautakunnan nimeämään Peräpohjolan markkinat -työryhmään. Kansalaisopiston panos markkinoihin on edelleen suuri. Tapahtumasta on saatu paljon hyvää palautetta. Uusi paikka on hieman jakanut mielipiteitä: toiset pitivät entistä Åströmin kartanon ympäristöä sopivampana, toiset puolestaan kiittelivät tapahtuman vilkastuttaneen kaupungin keskustaa. Markkinat-työryhmä kokoontuu elokuussa, jolloin käydään läpi onnistumisia ja kehittämiskohteita.

Opettajille tärkeitä asioita ja päivämääriä

  • opettajienkokous ja informaatiotilaisuus ke 24.8. klo 17.30 opistotalolla. Muista ilmoittautua.
  • opisto tarjoaa henkilöstölleen maksuttoman ensiapukoulutuksen EA1 la-su 27.-29.8. Muista ilmoittautua.
  • kurssi-ilmoittautumiset käynnistyvät to 18.8. klo 7.
  • pedagogiset keskustelut jatkuvat pe 9.9. klo 12.30-14.00. Etäosallistumismahdollisuus. Muista ilmoittautua.
  • laatu- ja kehittämispäivä la 10.9. Paikka ym. tarkemmat seikat ovat vielä Meän Opiston väen kanssa sopimatta, mutta ajankohta on sovittu. Tiedotamme tästä opettajille lisää elokuussa.

Opiston toimisto sulkeutuu tällä viikolla ja avautuu loman jälkeen ma 1.8. Minä jään myös lähipäivinä lomalle ja palaan ma 8.8.

Hyvää, aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.