Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston huhtikuun kuulumisia

Toukokuun alku meni itselläni flunssassa. Kerran vuodessa sitä näköjään pitää sairastua niin, että on pakko muutama päivä vain levätä. Onneksi tauti on nyt taltutettu; kuume poissa, ääni kulkee, samoin ajatus. Kevätaurinko on ihana, mutta varvastossukelejä saadaan vielä odotella. Koitetaan vielä jaksaa pitää yllä lämpimiä vaatteita ja välttää vilustuminen. Poissaoloni vuoksi töitä on hieman kasaantunut, mutta nyt on otettava aika edelliskuun asioiden muistelulle ja kirjattava niitä teille muillekin tiedoksi.

Olen huhtikuun aikana saanut pidettyä opettajien kanssa työhyvinvointikeskusteluja. Yksi sovittu keskustelu käydään vielä toukokuussa. Nämä keskustelut olivat vielä muutama vuosi sitten nimeltään kehityskeskusteluja ja ennen muinoin esimies-alais-keskusteluja. Tornion kaupunki on jokunen vuosi sitten muuttanut keskustelun pohjana käytettävää kaavaketta selvittämään työnteon sujumisen ja tavoitteiden lisäksi myös työntekijän työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Itse koen nämä keskustelut antoisiksi ja siksi pidän niitä mielelläni. Työntekijöiden ja koko työyhteisön hyvinvointi on tärkeää, sillä usein niin hyvin- kuin pahoinvointi heijastuu myös opiskelijoihin.

Ylitornion koordinoiman Osaava-ohjelman tuella järjestetty työhyvinvointipäivät Sallassa onnistuivat hienosti. Porukkaa osallistui Meän Opistosta, Ranuan, Rovaniemen, Kemijärven ja Tornion kansalaisopistoista yhteensä yli 20. Itse en päässyt mukaan, mutta korviini kantautunut palaute on ollut erittäin positiivista. Jatkoa odotellaan.

Maahanmuuttaja-, pakolais- ja turvapaikanhakija -työssä on hiottu yhteistyökuvioita, lyöty lukkoon tapahtumia ja pidetty kurssitoimintaa.

  • Teemme kaupungin nuorisotoimen kanssa yhteistyötä maahanmuuttajataustaisten harrastustoiminnan lisäämiseksi ja kotoutumisen edistämiseksi. Kansalaisopisto järjestää kesä-heinäkuussa Putaan nuorisotalo Nuorkalla maahanmuuttajille ja kantaväestölle suunnattuja harrastuspäiviä kahtena iltana viikossa.
  • Kansalaisopisto sai kutsun pakolaistyötä koskevaan palaveriin, joka pidettiin 14.4. Tähän palaveriin oli kutsuttu eri tahoja, jotka tekevät pakolaistyötä Torniossa. Oli hyvä saada näitä tekijöitä saman pöydän ääreen ja kuulla eri osapuolten työstä pakolaisten hyväksi. Tutustumisen jälkeen tiivistimme rivejämme ja sovimme jo seuraavan kokoontumisen. Siinä mm. mietimme millaista yhteistyötä voimme tehdä, jotta kotouttamistyöstä saadaan entistä parempaa.
  • Järjestimme huhtikuussa viikonloppuisin kokoontuvan naisten käsityökurssin Tornion vastaanottokeskuksessa. Kurssin aikana tietysti tehtiin käsitöitä, mutta opittiin paljon myös toistemme kielestä ja kulttuurista. Kurssin opettajana toimi Eeva-Kaisa Sankala, joka samalla suoritti opettajan pedagogisiin opistoihinsa liittyvää harjoittelua. Minä toimin Eeva-Kaisan harjoittelun ohjaajana ja sen vuoksi sain mahdollisuuden olla kurssilla mukana. Kurssin konkreettisena tuloksena valmistui upea isoäidin neliöistä koostuva torkkupeitto, joka eilen juhlallisin menoin luovutettiin Suensaaren vanhainkodin asukkaille.

Viimeksi jo kerroinkin uusimmasta hankkeesta, jossa opistomme on mukana. Tämän Lappilaiset osallistavat verkko-oppimisratkaisut (LOVO) -hankkeen aloituspalaveri pidettiin Rovaniemellä 26.4. Osallistuin palaveriin opistomme kahden Arjan kanssa. Arja Jaako sai tästä hankkeesta lisätöitä projektikoordinaattorin tehtäviin ja Arja Karhu toimii hankkeen talousvastaavana. Palaverissa saimme tutustua hankekumppaneihimme ja ohjeita hankkeen toteuttamiseen, seurantaan ja arviointiin. Näissä EU-hankkeissa riittää hommaa, myös paperihommaa.

Lovo-aloituspalaverissa

Ylitornion koordinoiman Osaava 6 -hankkeessa toteutamme tablettikoulutuksia Lapin varhaiskasvatuksen väelle. Tämän johdosta projektikoordinaattori Arja Jaako on huristellut autollaan ympäri Lappia opettamassa miten tablettitietokoneita voidaan hyödyntää varhaiskasvatuksessa. Tähän mennessä Arjan opetukseen ovat osallistuneet Tornion, Ylitornion, Keminmaan, Kittilän ja Rovaniemen varhaiskasvatuksen väkeä.

Opistomme kädentaitojen vakituinen opettaja Arja-Maija Kouri-Salmenkaita oli viimeisen päivän töissä huhtikuun lopussa ennen vuosilomaa ja eläkkeelle siirtymistään. Ainakin toistaiseksi kädentaitojen yksikön hallinnosta vastaan minä. Toimistosihteeri Arja Karhun tehtäviin on lisätty kädentaitojen opetuksen järjestelyihin liittyviä tehtäviä. Arja-Maijalta jääneitä tunteja ja kursseja on siirretty useammalle eri tuntiopettajalle. Kädentaitojen ensi lukuvuoden kurssisuunnitelmat ovat nyt minun pöydälläni. Niiden läpikäyminen vie aikaa, sillä en ole tämän alan asiantuntija. Onneksemme meillä on taitavia ja idearikkaita tuntiopettajia, joiden ansiosta kädentaitoihin saadaan runsaasti uusia kursseja. Yksikön kehittäminen jatkuu, tietysti. Silti toivon, että saamme pian valita uuden kokoaikaisen opettajan.

Huhtikuussa on ollut myös lasten kuvataidenäyttely, joka pidettiin kaupungintalon ala-aulassa. Lisäksi musiinopiskelijat esiintyivät Aineen taidemuseolla pidetyssä matineassa. Lisää erilaisia tapahtumia on tulossa, joista lähimpänä Aistit auki -toimintapäivä.

Huhtikuun ajan olemme ottaneet kurssitoiveita ja -suunnitelmia vastaan. Niitä tipahtelee aika ajoin edelleen. Olen ehtinyt vasta hyvin vähän läpikäydä Kansalaisvalmiuksien opetusyksikköön kuuluvia suunnitelmia. Olen jäljessä tavoitteestani, mutta lohduttaudun sillä, että ei toisetkaan opettajat olen sen pidemmällä. Kieltenopettaja Tarja Laakso huitelee parasta aikaa englanninopiskelijoidensa kanssa Edinburghissa ja taideaineiden vastaava opettaja Liisa Kivimäki on täystyöllistetty keväisten näyttelyiden, teatteriensi-iltojen ja muiden tapahtumien järjestämiseen liittyvien tehtävin vuoksi. Ensi viikko meillä kaikilla menee tablettikoulutuksissa. Opinto-ohjelman materiaali lähtee kesäkuussa painoon. Siihen mennessä on tehtävä hurjasti vielä töitä, jotta kaikki on painokunnossa. Mutta kyllä tämä tästä. Niin kuin aiempinakin vuosina.

Gerberat

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.