Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston maaliskuun kuulumisia

Noin kolme viikkoa sitten meidät saavutti suru-uutinen: arvostettu ja ihana baletinopettajamme Jelena Bet on menehtynyt vaikeaan sairauteen. Vaikka tiesimme sairaudesta, tämä ikävä uutinen yllätti meidät kaikki. Välitän opistomme puolesta Jelenan omaisille ja muille läheisille lämpimän osanoton. Suru-uutinen lamaannutti hetkeksi, sitä ei voinut käsittää. Kaikesta huolimatta, elämä jatkuu. Parasta mitä tässä tilanteessa voimme tehdä, on antaa Jelenan ansiokkaan työn jatkua ja näkyä. Alkuvuoden sijaistilanteen vuoksi baletinopetuksemme jonkin aikaa tuntimäärältään ontui, mutta nyt opetustilanne on lähestulkoon ennallaan. Kansalaisopisto tulee tekemään parhaansa, että baletinopetus jatkuu myös tulevina vuosina mahdollisimman tasokkaana. Tornion baletin tuki ry. järjestää baletin kevätnäytöksen ti 3.5. klo 19. (sa.) Haaparannan Folkets husilla. Tilaisuus on kunnianosoitus Jelenalle hänen ansiokkaasta työstään alueemme tanssitaiteen hyväksi.

taide_baletti

Todella ikävien uutisten jälkeen on hieman vaikeaa tarttua ns. arkisiin askareihin. Moni asia tuntuu mitättömältä, erityisesti niitä ovat omat pienet murheet. Mitäs sitten jos en tänä vuonna pystykään hankkimaan opistollemme uusia tietokoneita? Ei mitään. Yritetään ensi vuonna uudestaan. Mitäs sitten kun tärkeä henkilö ei vastaa sähköpostiin tai puheluun? Ei mitään. Jatkan yrittämistä tai annan olla. Aina löytyy vaihtoehtoja. Onneksi.

Maaliskuussa kymppiviikolla oli opistolla hiljaista kun suurin osa vietti talvilomaa. Olin itsekin pari viikkoa lomalla. Lomista huolimatta monenlainen toiminta pyörii opistossamme täyttä häkää. Huhtikuussa päättyvät lukuvuoden ensimmäiset kurssit, touko-kesäkuussa viimeisimmät. Teemme parasta aikaa jo suunnittelutyötä ensi lukuvuotta varten. Muistutan vielä, että otamme opettajien kurssisuunnitelmia ja kuntalaisten kurssitoiveita vastaan huhtikuun loppuun saakka!

Opistomme toimintakertomus 2015 – toimintasuunnitelma 2016 on valmistunut. Sen paperiversio on luettavissa opistotalon aulassa ja sähköisenä täältä http://www.tornio.fi/index.php?p=Tietojaopistosta

Suunnittelemme maahanmuuttajayhteistyötä kaupungin nuorisotoimen kanssa. Menemme maahanmuuttajahankkeessamme työskentelevän Uchenna Unankan kanssa tällä viikolla palaveriin, jossa on tarkoitus tehdä yhteistyössä tapahtuvan kotouttamisen askelkuvioita selviksi. Sovimme, että Uche hoitaa sekä nuorten että aikuisten maahanmuuttajin kotouttamistehtävää nuorisotalo Nuorkalla kesä- ja heinäkuut. Tästä avautui hyvä yhteistyökuvio maahanmuuttajien kotouttamiselle. Toiminta jalostuu resurssien ja kokemusten mukaan. Näihin palaamme nuoritoimen väen kanssa elokuun palaverissamme.

Vuoden toinen pedagoginen keskustelu pidettiin pe 18.3. Kivimäen Liisan vetämänä aiheesta opettajuus. Kiitos Liisalle! Meille opetustyössä oleville erittäin keskeinen ja kiinnostava aihe ja keskusteluun osallistuikin jälleen mukava määrä opettajia sekä paikan päällä että etäyhteydellä. Seuraava pedagoginen keskustelu pidetään pe 20.5. klo 12.30-14.00. Tätä keskustelua tulevat vetämään kaksi tuntiopettajaa, joilla molemmilla eri aihe. Muistuttelen opettajia tilaisuudesta ja kerron tarkemmin sen sisällöistä yms. sähköpostilla lähempänä ajankohtaa.

Pedagogisen keskustelun lisäksi osallistuin etänä 18.3. myös KOL:n järjestämään Rehtoripäivään. Päivään oli koottu jälleen ajankohtaisia asioita, mutta päällimmäiseksi mieleeni jäi Vantaan Aikuisopiston rehtori Petri Vahteran mainio puheenvuoro siitä, miten Jyri Mannisen esitutkimusta voidaan hyödyntää paikallisella tasolla. Monta hyvää ja hyödyllistä asiaa tuli mainittua ja esitettyä ihan konkreettisella tasolla. Tästä tulen puhumaan lisää opettajille jossain sopivassa yhteydessä.

Viime blogissani panttasin tietoa juuri tulleista mukavista hankeuutisista. Nyt voin kertoa siitä lisää. Tornion kansalaisopisto on mukana Lapin AMK:n koordinoimassa ESR-hankkeessa Lappilaiset osallistavat verkko-oppimisratkaisut (LOVO) –hankkeessa, jonka kehittämistavoitteena on lisätä lappilaisten verkko-opintojen opiskelijalähtöisyyttä. Hankkeessa ovat mukana myös Lapin yliopisto, Ammattiopisto Lappia, Lapin ammattiopisto/Lapin matkailuopisto. Yhteisten kehittämistavoitteiden rinnalla jokaisella organisaatiolla on omat kolmen vuoden kehittämistavoitteensa. Tornion kansalaisopiston pilotin tavoitteena on löytää opistollemme sopiva oppimisympäristö, joka parhaiten sopii opistomme eri-ikäisten opiskelijoiden taitoihin ja samalla tukee oppimistavoitteita. Opistomme sai pilottiinsa rahoitusta 44.844 euroa. Olen tosi tyytyväinen, että olemme mukana tässä hankkeessa, joka erinomaisesti tukee jo käynnistynyttä Meänmaan verkko-opisto -hanketta. LOVO:ssa on mukana verkko-opetuksen osaajia, joten tarvittaessa saamme apua omasta verkostostamme. Olemme siis varsin osaavassa ja sen(kin) vuoksi turvallisessa ja mieluisassa seurassa! Hankkeemme työntekijänä toimii projektikoordinaattori Arja Jaako.

Tuntiopettajilta odotamme kurssisuunnitelmien lisäksi palauttamaan myös muita tärkeitä kaavakkeita. Kaavakkeet tulee palauttaa opiston toimistoon mahdollisimman pian opetuksen päätyttyä. Opetussuunnitelma-päiväkirjaa lukuun ottamatta, nämä kaavakkeet löytyvät opiston kotisivuilta osoitteesta http://www.tornio.fi/index.php?p=Lomakkeitaopettajille Linkkisivun alhaalta löytyy myös ohjeita ja selvitystä sille, miksi kyseiset kaavakkeet ovat meille niin tärkeitä.

Pidämme joka kesäisen/syksyisen tuntiopettajapalaverin keskiviikkona 24.8. klo 17.30. Vaikka tuntuu hieman oudolta miettiä huhtikuussa elokuun palaveriaikoja, opettajiemme kannattaa merkitä tuo ajankohta heti ylös. Monen opettajan kanssa tapaamme kyllä vielä tässä kevään aikana, mikä on aina ilahduttavaa.

SPA54231

Opistomme perinteinen Aistit auki -toimintapäivä pidetään la 14.5. klo 12-14 opistotalolla, Seminaarinkatu 14. Tämä jo perinteeksi tulleen päivän tarkoituksena on esitellä kuntalaisille opiston monipuolista toimintaa ja tänäkin vuonna päivän aikana tulee olemaan monenlaista näkemistä, tekemistä ja kokemista – nimensä mukaisesti kaikille aisteille. On musiikkia, tanssia, työpajoja, työnäytöksiä, taidekahvila yms. Opistolaisyhdistyksen väki huolehtii kahvitarjoilusta. Tapahtumapäivän avaa koulutuslautakunnan puheenjohtaja Teemu Kalliokoski. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.