Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston tammikuun kuulumisia

Talvinen tervehdys opistoväelle!

Tammikuu mennä vilahti ja kuin huomaamatta päivä on selvästi pidentynyt. Ihana ja odotettu aurinko on näyttäytynyt jo useampana päivänä. Kaamos on väistynyt. Aurinko, se vähäinenkin, piristää mieltä ja antaa energiaa. Yritän olla huomaamatta auringon paljastamia likaisia ikkunoita ja pölypalleroita ja nauttia kevään tulosta. Siivousintoilijalle tuo siivottomuuden huomiotta jättäminen on joskus vaikeaa, mutta parhaani kuitenkin teen.Talvimaisema

Alkuvuodesta tehtävien erilaisten tilinpäätösten ja raporttien vuoksi on palattava viime vuoteen ja muisteltava menneitä. Vuosi 2015 oli meille varsin hyvä vuosi, joten mielellään sitä muistelee. Teemme opistossa parasta aikaa Toimintakertomus-Toimintasuunnitelma (toi-toi) -raporttia, joka julkaistaan taas kevään aikana. Toimistossa Karhun Arja etsii tietoja ja laskee lukuja myös käyttämäämme TP-raporttiin, johon kirjataan yhdelle A4:lle kaikki keskeisimmät tunnusluvut viime vuodelta. Tämä on erittäin keskeinen työkalu tulevan vuoden suunnittelulle ja minulla käytössä lähes päivittäin. Samalla päivitämme myös CAF-laatukäsikirjaa ja tuloskortteja. Käytössämme on siis useita laadun ja tuloksellisuuden seurantatyökaluja, joiden avulla pystymme osoittamaan työmme vaikuttavuutta.

Opistomme toimistossa on aloittanut uusi työntekijä nimeltään Ulla Virokannas. Hänen tehtävänään on tiedottamiseen ja markkinointiin liittyvät tehtävät ja asiakaspalvelu. Ullan tapaa opistotalon toimistossa virka-aikoina.

Koko tammikuu ei ole suinkaan mennyt menneitä muistellen vaan olemme suunnitelleet myös tulevaa lukukautta. Tämä alkoi heti 5.1. opistomme kieltenopettajien suunnittelu- ja kehittämispäivän merkeissä. Kuten arvata saattaa, kieltenopettajat ovat varsin puheliasta porukkaa ja juttua, ideoita ja kommentteja riitti useammaksi tunniksi. On hienoa, että opettajamme Tarja Laakso pitää säännöllisesti opettajilleen tapaamisia ja yhtä hienoa on se, että tapaamisiin osallistuu suuri osa kieltenopettajista. Sain itsekin osallistua tähän päivään ja kyllä täytyy jälleen todeta, että on meillä mahtavia opettajia.

Kieltenopet

Osallistuimme Tarja Laakson kanssa 18.1. Kemissä pidettyyn MAKO-verkoston palaveriin, jossa kävimme läpi alueen maahanmuuttaja-asioita ja niihin liittyviä hankkeita. Monia hankevirityksiä on meneillään. Toivottavasti saamme olla niissä mukana. Maahanmuuttajien kotouttaminen liikunnan avulla -rahoitusta olemme hakeneet ja sitä toivottavasti myös saamme, kuten kahtena edellisinä vuosina. Maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotouttamistyössä on hirvittävästi tehtävää, mutta kaikkeen ei valtion, kuntien ja opistojen resurssit riitä.

Helmikuussa käynnistämme suomen kielen ja kulttuurin opetuksen turvapaikanhakijoille Tornion vastaanottokeskuksessa. On tärkeää olla mukana kotouttamistyössä. Turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi tätä kielen ja kulttuurin opetustyötä tulisi tehdä paljon enemmän. Tiedämme, etteivät kaikki turvapaikanhakijat lopulta jää Suomeen, mutta siitä huolimatta katsomme kotouttamistyömme olevan yhteiskunnallisesti tärkeää. Kielen ja kulttuurin opetuksella pyrimme siihen, että turvapaikanhakijat ja kantaväestö voisivat elää yhdessä tasa-arvoista ja hyvää elämää.

Osallistuin Tornion kuvataideseuran remontoidun näyttelytilan Taidekamarin avajaisiin 20.1. Nämä upeat tilat löytyvät Åströmin kartanon pihapiiristä. Avajaisvieraat saivat samalla ihastella myös opistomme aikuisten taiteen perusopetuksen opiskelijoiden tekemiä töitä, sillä samaan aikaan meillä oli siellä taidenäyttely. Maaliskuussa on jälleen kansalaisopiston esittäytymisvuoro. Silloin on esillä akvarellitöitä. Kannattaa käydä tutustumassa.

kuvataideseura  taulu1

Moni on varmaan huomannutkin, että toimin Lounais-Lappi lehdessä yhtenä kolumnistina. Kirjoitukseni koskevat aina kansalaisopistoja, aikuisopiskelua, vapaata sivistystyötä tai muuta siihen läheisesti liittyvää. Viimeisimmässä kolumnissani olen pohtinut kansalaisopistojen suosion salaisuutta, toisen työn arvostamista sekä positiivisen palautteen antamisen vaikeutta. Irvailen hieman myös iltapäivälehtien lööppiotsikoinneille. Kolumnin voi käydä lukemassa täältä http://bit.ly/1Qc2EcX Kirjoitus on kiitoksen ja arvostuksen osoitus kansalaisopistojen opettajille, erityisesti tuntiopettajille. Tästä voisi kirjoittaa vaikka kirjan, nyt täytyi tyytyä kolumnin 3000:een merkkiin. Aikaisemmat kolumnini löytyvät Lounais-Lappi-lehden verkkosivuilta ja tästä blogista, jonne olen ne linkittänyt.

Opettajille on tänä päivänä tarjolla todella paljon erilaisia koulutuksia. Nyt kannattaa lähteä koulutuksiin, sillä esim. opettajien täydennyskoulutuksen Osaava-ohjelma päättyy tämän vuoden lopussa. Viimeinen haku on päättynyt ja nyt odotellaan päätöstä. Olemme olleet mukana Osaava-ohjelman jokaisella kaudella ja monet opistomme opettajat ovat osallistuneet ohjelman rahoituksella järjestettyihin koulutuksiin. Ylitornion kunnan (Meän Opiston) koordinoima Osaava 6:n rahoituksella järjestettävä opettajien työhyvinvointikoulutus pidetään Sallassa 15.-16.4. Kouluttajatiedot ja muita yksityiskohtia selvitellään parasta aikaa, mutta päivämäärä kannattaa laittaa jo muistiin. Toivomme runsasta osallistujamäärää. Koulutus on osallistujille maksutonta. Lisätietoja kerron myöhemmin.

Olemme saaneet Opetushallitukselta luvan Meänmaan verkko-opisto -hankkeen tabletti- ja muiden mobiililaitteiden koulutusosioiden lisäämiseen. Tästä johtuen olemme sopineet, että TVT-asiantuntija Matleena Laakso tulee Tornioon viikolla 20. Alustavasti on sovittu siten, että Matleena on Torniossa ma 16.5., ti 17.5. ja to 19.5. ja Ylitorniolla ke 18.5. Koulutuspäivien sisällöistä kerromme myöhemmin. Hanke on saanut myös lisää yhteistyöopistoja, sillä Rovaniemen kansalaisopiston ja Rovaniemen kaupungin kansalaisopiston opettajat osallistuvat järjestettäviin koulutuksiin. Hienoa!

mobiilit

Opettajille tarkoitetut pedagogiset keskustelut käynnistyvät. Sovitut ajankohdat ovat
perjantai 19.2. klo 12.30-14.00
perjantai 18.3. klo 12.30-14.00
perjantai 20.5. klo 12.30-14.00
perjantai 9.9. klo 12.30-14.00
Tilaisuudet pidetään opistotalolla, mutta niihin voi osallistua myös verkon välityksellä. Lähetämme opettajille ac-linkin sähköpostilla noin viikkoa ennen tilaisuuden alkamista. Jokaisella keskustelukerralla on eri teema. Teeman valitsee henkilö, joka kulloinkin toimii tilaisuuden vetäjänä. Em. päivämäärille on keskustelun vetäjät ja teemat jo päätetty, mutta niitä ei haluta vielä tässä vaiheessa paljastaa 🙂

Kansalaisopistojen liiton (KOL) järjestämä Tammiseminaari pidettiin tammikuun lopulla Raumalla. Seminaarissa liikuttiin jälleen ajankohtaisten asioiden äärellä. Itse en valitettavasti päässyt paikan päälle, mutta seurasin puheenvuoroja ja kommentteja Twitteristä. Suurin mielenkiintoni kohdistui Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professorin Jyri Mannisen juuri julkaistuun esitutkimukseen, jonka tuloksia olen odottanut jo pitkään. Hyvää kannatti odottaa, sillä esitutkimuksen tulokset ovat riemastuttavaa luettavaa! Mannisen Suomi nousuun sivistystyöllä? -esitutkimuksessa on selvitetty kansalaisopisto-opiskelun tuottamien hyötyjen taloudellista merkitystä. Yksin raha ei saisi olla tärkein vaikuttavuuden todiste tekemällemme työlle, mutta niin se tässä nyky-yhteiskunnassa näyttäisi olevan. Euroiksi muutettu hyöty on toki selkeä ja vertailtavissa oleva tuotos, joka toimii perusteluna toimintamme tärkeydestä. Ihmisten omakohtaiset kokemukset henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääntymisestä pidetään helposti hihhulina eikä sellaista oteta vakavasti, mutta kun sama asia kerrotaan numeroina ja mieluiten euroina, niin johan on tärkeää ja painavaa asiaa. Joka tapauksessa tämä Mannisen esitutkimus osoittaa kansalaisopistotoiminnan yhteiskunnallisen hyödyn ja rahassa se tarkoittaa sitä, että yksi kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa yhteiskunnalle 3,40–5,60 euron hyödyt. Hyöty muodostuu säästöjen ja tuottavuuden yhteissummasta: kun opiskelijan hyvinvointi opiskelun myötä lisääntyy, muun muassa yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenot vähenevät samaan aikaan kun yksilön työelämätaidot sekä motivaatio itsensä kehittämiseen ja itsestään huolehtimiseen kasvavat, kerrotaan KOL:n verkkosivuilla.

Mannisen raporttiKuva KOL:n verkkosivuilta.

Linkitän teille muutamia verkkosivuja, joista voitte käydä itse lukemassa tästä esitutkimuksesta ja sen tuloksista.

Kansalaisopistojen liiton (KOL:n) tiedote http://bit.ly/1o8UdIP

Souli-verkkolehden juttua esitutkimuksesta http://bit.ly/1SND9on

Savon sanomat: Aikuisena opiskelu kannattaa – huikea tuottoprosentti http://bit.ly/20befhE

Espoon työväenopiston erityissuunnittelija Tuula Alanko kirjoittaa asiasta blogissaan http://bit.ly/20berxA

Souli-verkkolehti haastatteli Espoon työväenopiston Tarja Langia, Vapaan sivistystyön (VST) puheenjohtaja Aaro Harjua ja minua siitä, miten esitutkimuksesta saa tukea lobbaukseen http://bit.ly/1TyXVYd

Mannisen koko raportti luettavissa täältä http://bit.ly/1RVnnrd

Näihin kuulumisiin ja tunnelmiin päätän tämän blogini tällä kertaa. Tunnelmathan ovat hyvät ja mieluusti kertoisin Mannisen esitutkimuksen tuloksista ilahtuneena enemmänkin esim. kansalaisopistojen tuottamasta sivistyshyödystä ja sosiaalisesta pääomasta, joita olen tutkinut omassa gradussani. Tälle tärkeälle asialle ei kuitenkaan kannata pistettä laittaa vaan ehdottomasti jatkaa keskustelua. Tätä voimme tehdä vaikkapa tulevissa opettajatapaamisissamme. Tälle tekstille on nyt syytä laittaa se piste, lopettaa ja toivottaa kaikille oikein mukavaa ja aurinkoista kevään odotusta.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.