Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston marraskuun kuulumisia

Yhteistyö ja yhdessä tekeminen on parasta! Erityisesti silloin kun sitä tehdään tasapuolisesti ja osapuolten välillä vallitsee luottamus. Opistollamme on paljon yhteistyökumppaneita, joiden kanssa työtä tehdään säännöllisesti ja monipuolisesti. Lapin kansalaisopistot ovat pitäneet tiiviisti yhtä; vaihdamme usein kokemuksiamme ja erityisen tiivistä on ollut opistojen osallistuminen erilaisiin yhteishankkeisiin. Tällä saralla tahti varmasti jatkuu myös tulevina vuosina.

Yhteistyöstä puheen ollen, haluan erityisesti kiittää Meän Opiston mukavaa porukkaa hyvästä yhteistyöstä. Opistoillamme on monta yhdistävää tekijää, joista yksi merkittävä on CAF-laatukäsikirja -hankkeet (Selvät sävelet laadun kehittämiseen I-II). Näissä merkeissä tapasimme viime lauantaina 28.11. Kukkolaforsenilla. Tuo päivä oli kyllä antoisa, ja hauskakin. Laatukäsikirjatyötä tehtiin taas tosissaan, muttei otsat rypyssä. Osataan nauraa, ja myös laulaa. Se tuli tuona laatupäivänä todistettua. Molempien opistojen laatukäsikirjat ovat jo hyvällä mallilla. Hankkeen koordinaattori Sari Sotaheimo on ollut tehokas ja muukin opistoväki on paneutunut asiaan tosissaan. Tekstien hiontaa, lukujen hakemista ja yhteisten mittareiden sopimista, taulukoiden muotoiluja ja paljon muuta pientä ja vähän isompaakin on vielä tehtävä. Keskeistä on kuitenkin opettajien sitouttaminen laatutyöhön. Tässä molemmat opistot onnistuneet hyvin, mutta vielä on siinäkin työtä tehtävänä. Onneksi hanke jatkuu vielä koko ensi vuoden. Laatu- ja itsearviointityöt eivät pääty koskaan. Olen todella iloinen ja ylpeä tästä porukasta!

Kukkola1  Kukkola3 Kukkola4  Kukkola2

Eilen saimme vieraaksemme Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun (Svefi) rehtorin Birgitta Tammisen. Voi mikä tarmonpesä! Tapaamisesta ja yhteistyöstä sovimme viime kesänä kun kävimme ”päästämässä” Svefin edellisen rehtorin Eivor Olofssonin eläkkeelle ja toivottamassa Birgitan tervetulleeksi. Opistoväki on idearikasta, joten juttua erilaisista yhteistyökuvioista lähti vauhdilla liikkeelle. Suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään, mutta ne liittyvät taiteisiin, ruotsin kieleen ja maahanmuuttajiin. Seuraava tapaaminen tammikuussa, jolloin kehittelemme ideoitamme toteuttamisasteelle.

Svefi_Birgitta

Saimme kutsun Kivirannalla toimivaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen, jossa kävimme 11.11. Mielenkiintoinen vierailu kaiken kaikkiaan. Keskuksen työntekijät tekevät hyvää työtä ja turvapaikanhakijoiden runsaan määrän vuoksi he toivoivat meiltä apua kotouttamistyössä. Tähän haluamme vastata, sillä kotouttamistyö istuu hyvin kansalaisopistojen arvoihin: Sivistyksellisen tasa-arvon edistäminen, kannustaminen aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi ja kansainvälisyyden tekeminen luonnolliseksi osaksi kansalaisopistojen toimintaa. Kansalaisopisto on avoin kohtaamispaikka, jossa jokainen voi löytää mieleistään toimintaa iästä ja omista taustoista riippumatta. Kotouttamistyöllä pyritään kielen oppimisen lisäksi myös ehkäisemään mm. kulttuurillisia väärinkäsityksiä, joten työ on äärimmäisen tärkeää.

Olemme vierailleet myös Peräpohjolan opistolla suunnittelemassa yhteistyöasioita. Yhteinen sävel on löytynyt ja niitä nuotteja nyt seurataan eteenpäin. Muutamista asioista olemme jo sopineet, samoin kuin sen, että jatkoa seuraa. Yhteisymmärryksessä eteenpäin.

Meänmaan verkko-opisto -hankkeen henkilöstökoulutukset jatkuvat. Didaktiikan koulutuksista on jäljellä vielä kädentaitojen ja kielten opettajille suunnatut koulutukset (15.12.). Tablettikoulutus järjestetään 10.-11.12., jonne kannattaa nyt pikaisesti ilmoittautua. Ilmoittautumiset projektikoordinaattori Arja Jaakolle arja.jaako(at)tornio.fi tai 040 669 4848. Koulutukseen voi osallistua myös älypuhelimensa kanssa. Kouluttajalta ja opistolta saa laitana iPad-laitteita.

Tornion kansalaisopiston rehtorin virka on ollut haettavana ja hakuaika päättynyt. Koulutuslautakunta valitsee rehtorin joulukuun kokouksessaan ja rehtori astuu virkaansa 1.1.2016 alkaen. Pian selviää kuka näitä blogeja jatkossa kirjoittaa.

Lukukausien päätteeksi opistoissa on tapana järjestää erilaisia oppilasnäytöksiä, näin myös meillä. Niko Mäenalasen ja Reino Vanhatalon soitinmusiikin opiskelijat ovat jo konsertoineet Aineen taidemuseolla. Tornion baletin tuki ry. järjesti jälleen huikean hienon joulunäytöksen, jossa lastentanssin ja baletin opiskelijamme esiintyivät. Jorma Tuokon laulun opiskelijat esiintyvät ma 7.12. klo 19 alk. opistotalolla, jonne vapaa pääsy. Jorma joukkoineen tarjoaa kaikille kahvit ja vastaleivotut nisut. Kaikki tervetuloa! Tilaisuuteen saadaan vierailijaksi Meän Opiston kuoro. Opistojen välistä yhteistyötä siis tässäkin.

Jorma Tuokko

Tornion kansalaisopiston vuoden aikuisopiskelija palkitaan tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Palkitsemistilaisuus pidetään to 3.12. opistolla ja tässäkin tilaisuudessa tarjoamme kaikille kahvit ja paakkelsit. Kuka mahtaakaan tänä vuonna saada tämän arvostetun tittelin ja palkinnot? Minäpä tiedän, mutta en vielä kerro 🙂

On vähän ikävä lopetella kirjoitustaan raha-asioihin, varsinkin kun sitä rahaa on niukasti. Valtion taholta opistoille on jo tullut säästöjä ja tulee edelleen. Myös Tornion kaupunki joutuu säästötoimissaan supistamaan kansalaisopiston ensi vuoden määrärahoista. Talousarviotyöryhmän esitys on ollut 15.000 euron vähennys ja sen kanssa pärjäämme. Taloustilanne on vaikea lähes kaikilla kunnilla, sektoreilla ja oppilaitoksilla, mutta synkkyyteen ei kannata vajota. Nyt on tuhannen taalan paikka miettiä uusia toimintamalleja, joilla opistoa voidaan edelleen kehittää taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Kehittäminen ei aina vaadi rahaa, mutta uusia ideoita ja uskallusta se kyllä vaatii. Verkko-opetuksen kehittäminen on yksi iso kehitysaskel, lisää saa tulla. Positiivisesta mielestä, intohimosta omaan työhön, opiston arvostamisesta ja toisten kunnioittamisesta syntyy paljon hyvää. Näillä mennään eteenpäin!

Hyvää joulunalusaikaa!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.