Ajan tasalla -blogi – Tornion kansalaisopiston lokakuun kuulumisia

Tapahtuipa kerran, lokakuussa

Lokakuu pääsi vilahtamaan ikään kuin huomaamatta. Näin ainakin luulin, kun katsahdin allakkaani ja huomasin nyt olevan jo marraskuu. Ehdin ajatella, ettei opistolla ole lokakuussa tapahtunut paljoakaan eikä minulla ole tähän blogiini oikein mitään asiaa kirjoitettavana. Olin väärässä. Tarkempi allakan selailu ja muistelu toi eteeni tosiasiat, että itse asiassa meillä on tapahtunut paljonkin. Normaalin kurssitoiminnan lisäksi opistomme lokakuu on ollut aktiivinen ja työntäyteinen myös muilla tavoin. Hyvä niin.

Heti lokakuun alussa saimme opistotalolle kauan toivotun kahviautomaatin. Iltakurssisihteerin/-vahtimestarin puuttuessa opiskelijoiden taukokahvien keittäminen on ollut jo pitemmän aikaa ongelmallista. Ratkaisuksi osoittautui kahviautomaatti, josta tavallisen kahvin, teen ja kaakaon lisäksi opiskelijat voivat valita juomakseen laten, cappuccinon, espresson, macchiaton tai vaikkapa wiener melangen ja vieläpä keksin kaupan päälle. Automaatti on ollut iltaisin ja viikonloppuisin ahkerassa käytössä, joten olemme tehneet hyvän ostoksen.

Kahviautomaatti2

Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttaja-asiat keskusteluttavat ja kiinnostavat edelleen. Olemme täällä omassa opistossamme pohtineet tapoja, joilla voisimme auttaa yhteiskuntaamme ja paikkakuntaamme tässä vaikeassa tilanteessa. Mielestämme valtionapuja nauttivana oppilaitoksena meillä on velvollisuus tehdä jotain ja tämän ajatuksen mukaisesti olemme myös toimineet. Olen ollut yhteyksissä SPR:ään, järjestelykeskukseen ja vastaanottokeskukseen, joissa jokaisessa on ilahduttu yhteydenotostani ja valmiudet yhteistyöhön ovat molemmin puolin kunnossa. Menemme ensi viikolla vastaanottokeskukseen vierailulle ja miettimään keskuksen henkilöstön kanssa konkreettisia tapoja auttaa.

ryhmäkuva

Tornio on turvapaikanhakija- ja maahanmuuttotilanteen vuoksi ollut viime aikoina aktiivisesti esillä mediassa ja sitä on ollut myös opistomme. Meillähän on tehty jo parin vuoden ajan maahanmuuttajien kotouttamista liikunnan avulla ja tämän toiminnan hyvät tulokset ovat kiirineet myös median edustajille. Olen aikaisemmin antanut aiheesta useita haastatteluja lehtiin ja radioon, lokakuussa Kansanvalistusseuran Souli-lehti teki meistä jutun ja se on luettavissa täältä http://www.souli.fi/uutinen/jalkapallo-on-hyva-kotouttaja/ Lisäksi minut kutsuttiin Kansalaisopistojen liiton 30.10. järjestämään tilaisuuteen kertomaan kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajatilanteesta. Kuunnellessani muiden puheenvuoroja voin hyvällä mielin todeta, että olemme täällä opistossamme toimineet varsin mallikkaasti ja tuloksellisesti. Henkilöstömme suhtautuu kaikkeen kotouttamista edistävään toimintaa positiivisesti ja haluaa olla siinä mukana entistäkin aktiivisemmin. Maahanmuuttajien kotouttamista liikunnan avulla on tukenut AVI, mutta muunlaiseen kotouttamiseen tarvittavat taloudelliset resurssit mietityttävät. Kotouttamisen saralla töitä on vuosiksi eteenpäin todella paljon ja tähän pitäisi löytää rahoitusta. Työ ulkopuolisen rahoituksen löytämiseksi on opistossamme jo aloitettu.

KOLn mamu-tilaisuus

Syyskuun blogissani mainitsin, että aloitamme opetushenkilökunnan kanssa ns. pedagogiset keskustelut. Syyskuussa tehdyn kyselyn mukaisesti näistä keskusteluista oli kiinnostunut toistakymmentä opettajaa, mikä on ilahduttavaa. Tulosten perusteella keskustelujen ajankohdaksi tulee perjantain aamupäivä. Omat loppuvuoden perjantait ovat jo buukattu täyteen muilla tehtävillä, joten keskustelut käynnistetään tammikuussa. Informoimme asiasta myöhemmin lisää.

Meänmaan verkko-opisto -hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja olemme saaneet nyt verkkopedagogiikan koulutukset päätökseen. Seuraavaksi keskitymme ainekohtaisiin eli verkkodidaktiikan saloihin, joissa opettajina toimivilla henkilöillä on pitkä kokemus oman aineensa verkko-opetuksesta. Tulevat didaktiikan koulutukset opettajineen ovat:

  • Didaktiikka verkko-opetuksessa (sopii kaikkien aineiden opettajille) la 7.11. klo 10.00-15.00, Esko Lius, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Liikunta 13.11. klo 10.00-11.30, Leena Palosaari-Pelttari, Kolarin kansalaisopisto
  • Musiikki 24.11. klo 10.00-11.30, Antti Haataja, Kauniaisten opisto
  • Sanataide 26.11. klo. 12.00-13.30, Päivi Hytönen, Helsingin työväenopisto
  • Kädentaidot 15.12. klo 12.00-13.30, Marjo Ritamäki, Vanajaveden opisto
  • Kielet 15.12. klo. 17.00-20.30, Raija Lummi, Lapin AMK
    Koulutuksiin ehtii vielä mukaan. Ilmoittautumiset hankkeen projektikoordinaattori Arja Jaakolle arja.jaako(@)tornio.fi. Koulutuksiin osallistutaan joko paikan päällä tai ac-yhteydellä.

Olemme hankkineet kaupungin investointivaroin opetushenkilöstön käyttöön iPad-tablettitietokoneita. Laitteiden käyttöön on tulossa koulutusta, sillä IlonaIT:n Teemu Moilanen tulee vetämään meille kahden päivän (10.-11.12.) koulutuksen. Koulutuksessa opimme, miten tablettia voi hyödyntää opetuksessa, oppimisessa ja opiston/kurssien markkinoinnissa. Laittakaa päivämäärät jo ylös ja osallistukaa koulutukseen. Olen itse ollut aikaisemmin Teemun koulutuksessa ja kokemuksesta tiedän, että hän on todella hyvä. Koulutuksen sisällöistä ym. saatte tarkempaa tietoa Arja Jaakon lähiviikkoina lähettämässä kutsussa. Hankittuja laitteita saa lainata opetuskäyttöön opiston toimistosta tai allekirjoittaneelta. Päällekkäisyyksien välttämiseksi pyydämme teitä tekemään varaukset mahdollisimman hyvissä ajoin.

Kurssimarkkinoinnista tuli mieleeni kurssin esittelyvideo, jonka tuntiopettajamme Tuija Rantamaa on tehnyt omasta kurssistaan. Esimerkillistä toimintaa Tuijalta, hienoa! Katsokaapa tuo mainio video tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=eZfKfvsvMOg Videossa näkee miten silitysrautaa ja värejä käyttämällä syntyy upeita joulukortteja.

tuijan video 1 Tuijan video 1,5 Tuijan video 2

Selvät sävelet laatutyöhön -hankkeen ensimmäinen vaihe päättyy vuoden lopussa. Tornion kansalaisopiston ja Meän Opiston CAF-laatukäsikirjoja on työstetty ahkerasti opistojen henkilökuntien ja hanketyöntekijä Sari Sotaheimon voimin. Nyt laatukäsikirjat ovat siinä vaiheessa, että ne on syytä käydä yhdessä läpi ennen kuin siirrymme hankkeen II-vaiheeseen. Järjestämme laatukäsikirjojen katsaus- ja koulutustilaisuuden la 28.11. klo 10-16 (sa.) Ruotsin Kukkolankoskella. Opettajat ovat kutsun ja ilmoittautumisohjeet jo saaneet. Virallisen tilaisuuden jälkeen siirrymme jouluruoan pariin ja vietämme samalla opistojen yhteistä pikkujoulua. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan!

Ennen pikkujouluja ja joulutunnelmaa jatkamme vielä matkaa syksyisissä merkeissä. Syksyn väriloisto on kadonnut eikä lunta vielä ole. Vuodenaikoihin liittyvät selkeät merkit puuttuvat, joten elämme nyt kai jonkinlaisessa välivaiheessa. Joka tapauksessa, aktiivista ja flunssatonta aikaa kaikille!

Terveisin Tarja Hooli

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.