Ajan tasalla -blogi  – Tornion kansalaisopiston syyskuun kuulumisia

Syksyisen vireä tuulahdus kaikille!

Tämä Ajan tasalla -blogini toimii yhtenä tiedottamiskanavana opistomme opettajille ja myös muille asioistamme kiinnostuneille. Tiedottamisen tarve tuli selville opetushenkilökunnan kanssa käymissäni keskusteluissa ja lupasin, että tästä syksystä alkaen kerron blogissani opistomme ajankohtaisista kuulumisista. Kirjoittaminen kulkee ajatuksen virtana, mutta pysyttelee opistoa koskevissa asioissa. Lukija voi jättää oikeinkirjoitussäännöt huomioimatta, tekstin sisältö olkoon tärkeämpi.

Opetustoiminnan alkaessa eletään kaikissa oppilaitoksissa hektistä aikaa. Vuoden kiireisintä, vaikkei se kiire lopulta mihinkään taida hävitä koko lukuvuoden aikana. Tämä syksy on ollut kuitenkin erityinen ja se tullaan varmasti muistamaan. Tornio on juuri nyt kansallisesti pakolaiskriisin kuumin piste. Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen perustaminen tänne Tornioon on historiallisesti merkittävä asia ja se on tuonut muutoksia ja ylimääräistä työpanosta myös opistomme toimintaan.

Järjestelykeskus perustettiin lähellä valtakunnan rajaa sijaitsevaan entiseen Tornion yhteislyseon lukion rakennukseen, jossa kansalaisopisto ehti juuri aloittaa toimintansa. Rakennuksen viidessä luokkatilassa ja yhdessä salissa toimi yhteensä 39 kurssia. Luokat saatiin juuri siivottua ja kalustettua, opetusta niissä ehti olla vain muutaman kerran. Järjestelykeskuksen perustamisella oli kiire ja rakennuksen tyhjentämiselle jäi aikaa vain pari päivää. Muuttaminen, uusien tilojen hankinta, muuton organisointi ja monta muuta pientä yksityiskohtaa ovat työllistäneet henkilöstöämme ja tiukka aikataulu toi näihin tehtäviin omat haasteensa. Muutamista tietokatkoksista huolimatta tässä operaatiossa onnistuttiin kuitenkin hyvin. Kaupungin kiinteistöpalvelut avustivat kiitettävästi uusien tilojen löytymisessä ja itse muutossa. Uusien tilojen käyttöönotto aiheuttaa kuvataideopetukselle parin viikon katkoksen. Kaksi kurssia jouduttiin perumaan, entisöinti ja kankaankudonta. Entisöinnille ei löytynyt korvaavia tiloja ja kankaankudonnan opetusta kangaspuineen ei yksinkertaisesti pystytty siirtämään näin nopealla aikataululla. Putaan urheiluhalli on toistaiseksi  myös otettu turvapaikanhakijoiden käyttöön ja siellä olevat Latin dance mix ja kuntosaliharjoittelu ovat peruttu. Suurimmalle osalle kursseista nopea kurssipaikan muutto ei vaikuttanut juuri lainkaan. Lopputulosta voidaan pitää olosuhteisiin ja aikatauluun nähden varsin hyvänä.

Kriisitilanteissa ihmisten ja työyhteisön vahvuudet ja heikkoudet nousevat esille. Tässä tilanteessa meidän työyhteisömme toimi esimerkillisesti ja olen vilpittömästi ylpeä porukastamme. Soraääniä ei kuulunut, kaikki tekivät osuutensa annettujen ohjeiden mukaisesti ja ymmärrystä poikkeukselliselle tilanteelle löytyi. Iso kiitos mahtavasta panoksestanne!

Muilta osin kurssitoiminta on käynnistynyt vilkkaana. Uusia opiskelijoita on ilmoittautunut useita satoja ja ilahduttavaa on, että myös entiset opiskelijat ovat löytäneet tiensä opistolle mökeiltään ja marjametsistä. Vähäisen osallistujamäärän vuoksi peruuntuneita kursseja on tänä syksynä aikaisempia vuosia vähemmän, mikä kertoo kurssisuunnittelun täsmällisyydestä, ajankohtaisuudesta ja kiinnostavuudesta. Ensi vuoden talousarvioon ei ole ainakaan tässä vaiheessa esitetty muutoksia. Opistolle annettu talousarvioraami on viime vuoden kaltainen ja siihen voidaan olla tyytyväisiä.

posliininmaalaus   Klovniserkut   harmonikka2 IMG_0287

Opetushenkilökunnan kanssa käydyissä keskusteluissa tuli esiin opettajien kaipaama pedagoginen ohjaus ja muu ajankohtainen työhön liittyvä keskustelumahdollisuus. Olen lähettänyt kaikille opettajillemme linkin Webropol-kyselyyn, jolla kartoitan keskustelutilaisuuksien todellista kiinnostavuutta ja osallistujien määrää. Vastausaikaa on jäljellä syyskuun loppuun, mutta jo tässä vaiheessa annettujen vastausten perusteella em. tilaisuuksiin on niin paljon kiinnostusta, että niitä tullaan järjestämään. Yhteisten keskustelujen tavoitteena on mm. yhteisöllisyyden tukeminen, vertaistuen antaminen sekä opettajien ammatillinen ja pedagoginen kasvu. Keskustelujen alustajina toimivat opettajat vuorollaan sen aiheen mukaisesti mikä on ajankohtaista ja kiinnostavaa (esim. mielenkiintoisten tutkimustulosten ja/tai artikkelien pohjalta). Omia kokemuksia jakamalla pystymme usein auttamaan toisia ja saamaan vertaistukea työhön liittyvissä asioissa. Tällä tavalla keskustelut toimivat myös epävirallisina työnohjauksina. Keskustelutilaisuudet järjestetään esim. kerran kuukaudessa tai harvemmin ja niihin voi osallistua myös etänä ac:n välityksellä.

Pari viikkoa sitten aloitimme opiston viestintäsuunnitelman tekemisen. Idean tähän sain viime toukokuussa osallistuttuani KOL:n järjestämään rehtoripäivään. Päivän yhtenä luennoitsijana oli Minttu Vilander ja hän antoi todella loistavia näkökulmia kansalaisopistojen viestintään ja markkinointiin. Katsoimme tuon luentotallenteen opistomme henkilökunnan kanssa ja saimme heti aikaan erittäin mielenkiintoiset keskustelut. Viestintäsuunnitelman tekeminen jatkuu koko syksyn ajan. Parasta aikaa päivitämme myös opistomme kestävän kehityksen ohjelmaa ja tvt-strategiaa.

Taideaineiden opiskelijat tarjoavat senioriväestölle esiintymisiä, joita esim. torniolaiset vanhustentalot voivat tilata. Pienet musiikki-, lausunta-, laulu- ja teatteriesitystuokiot piristävät vanhusten päivää ja antavat opiskelijoillemme esiintymiskokemuksia. Esiintymisistä voi sopia Liisa Kivimäen kanssa, puh. 0400 721 183, liisa.kivimaki(at)tornio.fi.

Nuorisoteatteri  Kuoro  Kitarat

Tornion kansalaisopiston ja Meän Opiston yhteinen laatu- ja kehittämishankkeen ”Selvät sävelet laadun kehittämiseen” ensimmäinen vaihe päättyy joulukuun lopussa. Suunnittelemme parasta aikaa vuoden viimeisintä koulutuspäivää CAF-laatukäsikirjan merkeissä. Samalla vietämme myös opistojen yhteistä pikkujoulua. Opistojen henkilöstö saa lähiaikoina lisätietoja. Tammikuussa käynnistyy ”Selvät sävelet laadun kehittämiseen” hankkeen toinen vaihe. Molempia hankkeita koordinoi Tornion kansalaisopisto.

Meänmaan verkko-opisto -hanke etenee hankesuunnitelman mukaisesti. Ac-koulutukset on pidetty ja verkkopedagogiikkaa käsittelevät koulutukset ovat puolessa välissä. Verkkopedan seuraava koulutuspäivä on huomenna lauantaina 26.9. Projektityöntekijä Arja Jaako on kartoittanut seuraavan koulutuspaketin, eli didaktiikan, koulutuksia. Näistä keskustellaan ja päätetään hankkeen ohjaus- ja työryhmän kokouksessa 1.10. Didaktiikan koulutuksiin pyydetään opettajiksi/ohjaajiksi sellaisia aineenopettajia (liikunta, kädentaidot, kielet, musiikki ym.), joilla on kokemusta verkko-opetuksesta. Hankkeen koulutuksiin ehtii vielä mukaan myös ne, jotka vielä eivät ole ehtineet. Koulutuksiin voi osallistua kolmella tavalla: olemalla paikan päällä, etäyhteydellä ja/tai kuuntelemalla tallennukset. Meänmaan verkko-opisto -hankkeessa ovat mukana Tornion kansalaisopisto, Meän Opisto (Ylitornio, Pello) ja Kolarin kansalaisopisto. Hanketta koordinoi Tornion kansalaisopisto.
selvät sävelet meänmaa ac-opetus

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Antoisaa syksyn alkua kaikille!

terv. Tarja Hooli

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.